Всички поне са чували, че за да се запази добрата

...
Всички поне са чували, че за да се запази добрата
Коментари Харесай

Храненето в правилните часове е важно условие за нормално тегло

Всички най-малко са чували, че с цел да се резервира положителната фигура е нужно повече или по-малко да се движим – според от това какво вършим денем. Сега към тази рекомендация диетолози от Северозападния университет на Съединени американски щати (Northwestern University) прибавят още една – да се яде в верните часове. Според тях нередовният режим на хранене и изключително похапването през нощта, когато организмът има потребност от отмора, водят до неизбежно прибавяне на непотребни килограми.

В този развой основна роля играят така наречен циркадни ритми, които управляват разпределението на силата в тялото – т.е. нашия вътрешен часовник.

“Причината за надебеляването не е единствено в гените и калоричността на продуктите ”, считат експертите, представени от Би Би Си, “но и в циркадната биология на организма. Правилното хранене в вярното време е значимо изискване да се избегне наддаването на килограми и по наши калкулации може да стане главен фактор за понижаване на епидемията от затлъстяване, която към сегашния миг е засегнала над 300 милиона души по света ”.

Според американските диетолози небалансираното хранене опонира на естествените ритми, заложени в тялото. Затова и спазването на режим на храненето значително повлиява на тежестта.

Направените наблюдения демонстрират, че храненето в часове, когато за организмът е обикновено да спи, води до 48% повече струпване на тегло.

Молекулярните механизми, залегнали в циркадните ритми са виновни както за разпределението на употребяваната сила и времето на бодърстване и сън, по този начин и за салдото сред одобряваните и изразходваните калории.

Инфо: Здраве.БГ

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР