Всички погледи са насочени към Мадрид, където се провежда 25-ата

...
Всички погледи са насочени към Мадрид, където се провежда 25-ата
Коментари Харесай

WWF: Климатът на Земята има нужда от по-високи политически амбиции

Всички погледи са ориентирани към Мадрид, където се организира 25-ата конференция на международните водачи с фокус върху справяне с изменението на климата (COP25). Голямата цел на срещата е намирането на политическа поддръжка за повишение на упоритостите за справяне с климатичната рецесия. Безпрецедентните равнища на парникови газове в атмосферата значат, че всяко по-нататъшно закъснение ще сложи света в необратима обстановка, при която рискът за хората и околната среда ще бъде доста по-голям.

В идващите две седмици хиляди специалисти и  политически водачи от близо 200 страни ще се опитат да договорят последните уточняващи условия по така наречен Правилник за използване на Парижкото съглашение, признат предходната година. Важна част от незавършените полемики е построяването на функционираща система за интернационална търговия с излъчвания, както и намирането на метод за компенсиране на бедните страни, понасящи вреди от покачването на морското ниво. Освен това има голямо очакване към страните, които към момента не са показали своите дълготрайни цели за понижаване на излъчванията до 2050 година, да го създадат.

Международната природозащитна организация WWF предупреждава, че дейностите, които държавните управления подхващат до този миг, не са задоволителни. Нарастващите равнища на отделяните парникови газове, увеличаващата се загуба на биоразнообразие, както и невижданите температурни върхове демонстрират, че всяко по-нататъшно закъснение от страна на държавните управления и бизнеса ще насочи света по път, връщане от който няма да има.

В подтекста на тазгодишната климатична среща WWF приканва всички политически водачи да подходят отговорно към ограничението на въглеродните излъчвания. Това би дало късмет за възобновяване на екосистемите, които са единственото гратис решение за справяне с казуса на световно равнище.

„ Изминалата година акцентира освен мащаба на предизвикването, пред което сме изправени, само че и неадекватността на нашия групов отговор досега, изключително от страна на най-големите емитери “, споделя Мануел Видал, водач на международната климатична и енергийна процедура на WWF. „ Ние знаем какво да вършим. Вече имаме решения. Сега би трябвало да стъпим в бъдещето със смели и безапелационни климатични дейности. Колкото по-дълго чакаме, толкоз по-тежки ще бъдат резултатите върху планетата и разноските за нейното възобновяване. “

WWF предизвиква държавните управления да употребяват опцията и да показват амбициозни проекти за редуциране на излъчванията през идващото десетилетие, които да подсигурят пътя им към въглеродна индиферентност до 2050 година

„ Днес светът разполага с научното и техническото знание да задържи световното стопляне до 1.5 градуса по Целзий, както е планувано в Парижкото съглашение. Проблемът е, че липсва политическата воля да се създадат стъпки в тази посока “, коментира Георги Стефанов, началник на процедура „ Климат и енергетика “ във WWF България. „ Важно е държавните управления да показват амбициозни национални проекти в областта на климата, с цел да защитят природата и човечеството, което живее от нея. “

WWF чака от COP25 да завърши договарянията за пазарите на въглеродни излъчвания, да реализира прогрес по техническите аспекти на загубите и вредите в енергетиката, както и да регламентира активността на недържавните участници в Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата. Природозащитната организация се надява, че локалните управляващи, фирмите, финансовия бранш и вложителите ще засилят ролята си в оправянето с климатичната рецесия – тематика, която ще бъде приоритет и в работата на новата Европейска комисия.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР