Всички пътища водят към Капитан Андреево. Особено преди избори.Опитът за

...
Всички пътища водят към Капитан Андреево. Особено преди избори.Опитът за
Коментари Харесай

Всички пътища водят към Капитан Андреево

Всички пътища водят към " Капитан Андреево ". Особено преди избори.

Опитът за преустановяване на частния монопол на компания, свързвана с Таки, през 2022 година беше един от мотивите за рухването на кабинета на Кирил Петков.

Сега промяната на няколко началници на митнически служби по българо-турската граница детонира такава компроматна бомба в Министерство на вътрешните работи и Агенция " Митници ", че ПИК и " Афера " не смогват да опишат всички селфита на голи мъже в сауна или фотоси на пудели с пачки евро, които изтичат от прокуратурата и ДАНС.



Главни " герои " в следващия ченгеджийски сериал видимо са татко и наследник от Хасково (областта, в която попада и " Капитан Андреево " ), които показват необяснимо висок стандарт на живот и близки контакти на равнище " министър ".

На хартия - бащата Марин Димитров е пенсиониран служител на реда, някогашен сътрудник на 3 Главно ръководство на Държавна сигурност (Военното контраразузнаване). Не заема обществени позиции от 2009 година насам. Единственото публично удостоверение за трудовата активност на сина Стефан Димитров е, че през 2014 година се е записал като производител на зеленчуци в село Бенковски покрай Чавдар.

Според информация на BIRD в имотния указател обаче, преди няколко месеца Стефан Димитров е придобил апартамент от 166 кв.м. с гараж от компанията " Прогресив билд 2016 " на Размиг Керопе Чакърян, прочут още като Ами.

И тук стрелката на компаса още веднъж се обръща към " Капитан Андреево ".

Размиг Чакърян беше посочен от Кирил Петков пред Народното събрание като " индивида, действително приватизирал входната точка сред Азия и Европа ".
През май 2023 година ДАНС и ГДБОП бяха пратени да претърсват по едно и също време парцели на Размиг Чакърян и Петьо Петров - Еврото, до момента в който Софийската районна прокуратура опитваше да арестува някогашния следовател, началник на " Осемте джуджета ".
Ами е някогашен бизнес сътрудник с убития през 2023 година Красимир Каменов - Къро, като съгласно журналистически следствия точно той е съумял да вземе под собствен надзор скъпоструващите контракти за преотстъпените от страната действия на ГКПП-то.

И двамата се считат за доближени на Христофорос Аманатидис-Таки, разследван за наркотрафик и прочут от времето на незаконната силова формация ВИС от 90-те години.

Името на Чакърян се появява във всеки настоящ скандал, обвързван с " Капитан Андреево " - от прословутия фитосанитарен надзор, трансфериран от БАБХ на " Евролаб 2011 " по времето на ГЕРБ, до така наречен " Златна локва ", в която 10 година друга частна компания събираше по 5 лв. от всяка кола и 25 лв. от всеки камион, с цел да минат през мочур с дезинфектант.

И двете сдружения са свързвани в предишното с Къро, а в последните години - с хора, които следствия на BIRD и " Капитал " разпознават като доближени на Размиг Чакърян.

Бизнес като този в никакъв случай не би просъществувал без политическа защита.

През 2022 година ръководителят на Общинския съвет на Свиленград Георги Еленков (ГЕРБ) се оказа юрист на " Евролаб 2011 ", като се беше явил персонално при разтоварване на камиони на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " със притежателя на компанията. ГЕРБ е най-голямата политическа мощ в Свиленград, на последните избори завоюва 15 от общо 21 мандата в Общински съвет. Еленков още веднъж е ръководител на Съвета.

А в деня на ареста на Петя Банкова стана ясно, че Министерството на земеделието разгласи, че възнамерява да заплати 10 млн. лева на " Евролаб 2011 ", с цел да откупи лабораторията на " Капитан Андреево ".

Седмица по-рано Банкова отстранява началника на Митнически пункт " Капитан Андреево " Георги Господинов (управлявал от 2021). На негово място застава Мария Диманова, която е показана като контрольор с 10-годишен опит в същия пункт.

Как се стигна до арестите в Министерство на вътрешните работи и Агенция " Митници "?

Акцията потегли от ДАНС и остарялата КПКОНПИ " в изискванията на необходимост ", т.е. без правосъдни и прокурорски решения.

Когато прокуратурата въпреки всичко се включи, повдигна обвинявания на директорката на Агенция " Митници " Петя Банкова, татко и наследник Димитрови и " Н. Н. " (Николай Николов-Паскал) за хипотетични закононарушения, осъществявани сред юни 2022 и април 2024.
Периодът обгръща края на кабинета " Петков ", двата служебни кабинета на Гълъб Донев и държавното управление на Николай Денков.През това време се смениха трима шефове на Агенция " Митници ": Павел Тонев, Павел Геренски и Петя Банкова, която изкара единствено два месеца на поста (от август 2023 до февруари 2024 тя е заместител на Тонев).
Интересното е, че в прессъобщението на СГП се твърди, че " четиримата обвинени са арестувани с прокурорско разпореждане за период до 72 часа " - само че на идващия ден се оказа, че Паскал не е задържан, а сътрудниците на ДАНС го търсели на хасковския му адрес, на който той не живее от 25 години.

Какво е общото сред Паскал и Марин Димитров?

Едно е несъмнено: и двамата са някогашни сътрудници на Държавна сигурност. Според следствие на Слави Ангелов ( " 168 часа " ) Паскал е траял да се води помощник на службите и след 1989 година Ето по този начин индивидът, който в този момент всички разказват като тежък контрабандист, се оказва с чисто досие.

Марин Димитров стана прочут през 2009 година, когато в късия си интервал като шеф на Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури при кабинета " Станишев " съумя да създаде обвиняване против зам.-министър от същото държавно управление.

Раиф Мустафа и предприемачът Росен Маринов бяха упрекнати през 2009 за това, че предложили рушвет на Димитров, с цел да не стопира социална поръчка за катери, извоювана от компания на Маринов.
Наблюдаващ прокурор по делото е Пламен Георгиев - бъдещият началник на КПКОНПИ, отхвърлен в разгара на " Апартаментгейт " поради неузаконеното барбекю над мезонета, и пратен от ГЕРБ в заточение като общоприет консул във Валенсия.Делото против Мустафа катастрофира (предсказуемо) на три инстанции, а през 2015 година той даже съумява да осъди прокуратурата за 50 000 лева обезщетение. Колкото е хипотетичният препоръчан рушвет.
Още през 2009 излиза наяве, че Марин Димитров има свои контакти в новосъздадената ДАНС - изказванията му за корупционното предложение са били споделени на негов " другар " в службата, а службата почнала да следи и записва основните обвинени.

Адвокатът на Петя Банкова също твърди, че нейното запознанство със семейство Димитрови (обвинените в контрабанда) станало през чиновник на ДАНС.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев (в качеството си на така наречен неизвестен свидетел) е обяснявал пред КПКОНПИ, че се срещнал с Марин Димитров през " сътрудници ".

Татяна Дончева стартира непотвърдената версия, че Димитров евентуално също е бил сътрудник на ДАНС, употребен от службата за подмятане на компромати към политици, с които той е търсил връзка - в това число със самата нея. Ако това е правилно - цялата акция от последните седмици придобива напълно друг привкус. Отговорът се дължи от управлението на ДАНС.

Името на Димитров изчезва от медиите сред 2009 и 2021, когато внезапно със промяната на ГЕРБ във властта той отново се появява в София - този път в кабинета на Бойко Рашков.

През май 2021 година, когато Рашков очевидно търси инкриминиращи данни против Бойко Борисов, Марин Димитров му дава застрашителен сюжет.

" Ще ви кажа какво ми цитира този човек. Нещо ужасяващо е: по какъв начин му е казано, че има жена и деца, или пък има фамилии, които няма да схванат дали не ядат неговото месо ", споделя Рашков в качеството си на длъжностен вътрешен министър пред Сашо Диков в " Евроком ".

Предполагаемата опасност обаче не е по отношение на Марин Димитров. И не се е случила в този момент, а през 2009-2010 година Обектът ѝ е тогавашният началник на Държавна фирма " Земеделие " Светослав Симеонов. Първоначално той персонално е свидетелствал против министъра на земеделието на ГЕРБ Мирослав Найденов за това, че го принуждавал да възвърне нелегално Данък добавена стойност на на две компании против заричане за рушвет, и че Борисов е направил намека за " месото ".
През 2010 обаче Симеонов се явява на разпит пред арбитър Румяна Ченалова и се отхвърля от показанията си, а с това следствието завършва. Не е възобновено и след срещата на Димитров с Рашков през 2021, като Рашков упреква прокуратурата в преднамерено безучастие.Години по-късно Ченалова беше уволнена дисциплинарно от правосъдната система след абсурда " Двете каки ", а след това стана претендент за народен представител от " Възраждане ".
Познанството на Димитров и Рашков става импровизирано " притежание " на ПИК през април 2022 година, по време на кабинета " Петков ". Тогава уеб сайтът на Недялко Недялков уличава Димитров във връзки с Васил Божков и твърди, че синът Стефан бил назначен на работа във компания на предприемача, който по това време още беше в Дубай. Това изказване нито е доказано, нито е отречено досега.

На 23 май 2022 хасковският уебсайт " Таран Нюз " пуска своя публикация, съгласно която " Ченгета и прокурори от София влязоха в дома на доближени на Рашков хасковлии " - а точно Марин и Стефан Димитрови. Информацията, твърди уеб сайтът, е била защитавана в загадка " и от министъра, и от хасковската полиция ". Нищо за това следствие не се появява в публични сводки на прокуратурата.

В идващите дни прокуратурата оповестява единствено за два разкрити опита за противозаконен транспорт на валута над 1 млн. лева и контрабандни " препарати за растителна отбрана " през " Капитан Андреево ".

Тук към този момент стартира да тече и хронологията на прокуратурата по делото против Банкова.

Ако е правилно, че службите са провеждали акция против Димитрови в края на май 2022, не е ясно по какъв начин по този начин са ги оставили да разпрострат напълно нова незаконна активност от юни 2022 до април 2024 (каквото е обвинението).

Независимо дали е имало подозрения преди юни 2022, не е ясно за какво ДАНС и прокуратурата са чакали съвсем 2 години, с цел да се задействат по отношение на хипотетичните контрабандисти " в условия на необходимост ".

Това, което бие на очи, е по какъв начин в този интервал ненадейно сезасилва стремежът на Марин и Стефан Димитрови да се наснимат с колкото може повече висши фрагменти на МВРи Политическа партия - от рожден ден на Бойко Рашков, през предизборните прояви на Кирил Петков в Хасковско, до полуголите фотоси от море и спа с Живко Коцев.

А в случай че се има вяра на изказванията на Рашков и Атанас Атанасов - Стефан Димитров е бил другар и с Калин Стоянов, който пази цялостно безмълвие по случая.
Според " анонимните " показания на Живко Коцев от 3 април 2024, Стефан Димитров изискал от него " подпомагане или рекомендации за по-близък контакт " с Петя Банкова, която е зам.-директор и шеф на Агенция " Митници " в кабинета " Денков ".На идващия ден 4 април Коцев трансформира показанията си и към този момент споделя, че знаел за " доста близки и положителни връзки " сред Стефан Димитров и Петя Банкова.
Неясно по кое време - Димитров и Банкова са снимани от камери в някогашния хотел на Валентин Златев (днес " Hyatt " ) в Правец.

Косвената диря към някогашния началник на " Лукойл България " в този скандал се появява и през усмихнатото лице на Николина Ангелкова на фотосите на Живко Коцев с подарения часовник. От март 2023 година Ангелкова е член на Съвета на шефовете на " Тера Уей Инвестмент Груп " на Златев.

Активирането на ДАНС след 2-годишното следствие става тъкмо сега на промяната на властта, само че и в подтекста на серия от кадрови промени, направени от Банкова в края на март 2024 - две от тях на турската граница.

Всички пътища водят до " Капитан Андреево ". Недовършеният опит за почистване на схемите по границата от 2022 година ражда следващото предизборно " страшилище ". Както споделят: няма някогашни ченгета. Само ченгеджийските сюжети започнаха да се изтъркват.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР