Всички описвани в медии през последните години информации за къщата

...
Всички описвани в медии през последните години информации за къщата
Коментари Харесай

Прокуратурата за Барселонагейт: “Борисов е баща на детето, осигурил е парите за къщата в Испания”

Всички описвани в медии през последните години информации за къщата в Барселона са част от следствието на българската прокуратура, по което тя се засилва едвам след войната, която Гешев разгласи на някогашния министър председател Бойко Борисов в средата на май и въз основата на които Гешев изиска имунитета на някогашния министър председател.

 

В показаните преди ден в Народното събрание спомагателни материали, чийто размер е 600-700 страници, са добавени  и данни за произхода на парите, преводите, компаниите и хората, свързани с покупката, с изключение на водача на ГЕРБ.

" БОРИСОВ все още на придобиването на парцела е поддържал интимна връзка с ЙОВЧЕВА от която има дете. Тази връзка се отхвърля от БОРИСОВ, само че са събрани доказателства, за това че той отхвърля връзките си с посоченото лице, с цел да не бъде махленски в корупционни дейности. ”

 

Цитираният откъс е от формален документ на Прокуратурата, подписан от прокурор Стефан Христов от СГП. Става дума за парцел за 2,9 млн. евро в Барселона, добит за там да живеят Йовчева и нейното семейство. Информацията за тази къща беше разкрита още през 2016 година в записите Яневагейт, а няколко години по-късно каталунската полиция стартира следствие.


На база това следствие е и импортираното искане за събаряне на имунитета на някогашния министър-председател.

 

Прокуратурата желае да упрекна Борисов като подстрекател и помощник в съучастничество с други лица за пазаруването на къщата и останалите вложения посредством прикрити покупко-продажби със средства, чийто генезис е незаконен, написа " Дневник ".


В документите прокуратурата е записала непосредствено, че Борисов като министър председател е обезпечил парите за първокласната къща в Барселона, в която е живяла Борислава Йовчева, с която е имал интимна връзка, и общото им дете, на което той не е дал бащинство.

 

Какво има в прокурорските материали първи оповестиха в взаимна обява проверяващите медии BIRD.bg и " Биволъ ", като показаха, че са се сдобили с информация с помощта на народен представител. 


Документите съдържат доказателства от процесуални дейности на българските проверяващи по делото, водено от Софийската градска прокуратура, както и голям брой преводи от испански на български език на материали, получени по отношение на изпълнени Европейски заповеди за следствие (ЕЗР) в Кралство Испания и в Кипър, както и по молба за правна помощ, изпратена до правосъдните управляващи в Турция.


Проблемът в дейностите на някогашния министър председател, съгласно проверяващите, е, че той не е разполагал с публични приходи, с които да направи инвестицията в Испания.

 

Те настояват, че в хода на следствието е открито, че парите за покупката на къщата в най-скъпия квартал на Барселона са минали през компанията " Тера Тур Сервиз " ООД (управлявана от човек с фамилия Петков, зад която, и съгласно проверяващите и съгласно медийни изявления, стои Златев, а той не е опровергал това) и са стигнали до купувача Александър Чаушев.

 

Непосредствено след пазаруването на парцела на 19 март 2013 година, той е апортиран в испанско комерсиално сдружение, в което шеф е Йовчева, а по-късно нейният татко.

 

Разпитаният Петков в началото декларирал, че покупката е с капиталова цел, само че по-късно сменил показанията си и декларирал, че парцелът щял да се употребява като хотел от чиновниците на компанията, които щели да идват на образование в Барселона.

 

Разследващите в Каталуня обаче са открили, че парцелът е населяван от Борислава Йовчева и малолетната й щерка Ема. Според проверяващите къщата е купена, с цел да се обезпечи първокласен живот на двете, а действителният източник на средствата е Борисов.


" За двамата е открито посредством разпити на очевидци и изказвания в медиите, че са имали интимна връзка, а татко на детето е Борисов " - настояват прокурорите черно на бяло. Няма публична информация на какво базират това изказване.


Те показват, че Борисов отхвърля, защото няма легални приходи за покупката на къщата и издръжката на Йовчева. Във връзка с това прокурорите настояват, че са построили версия за осъществявани корупционни закононарушения от някогашния министър-председател. Тези изказвания се съдържат нееднократно във импортираните в Народното събрание документи, показват източниците на " Дневник ".


В настояването на прокуратурата за свалянето на имунитета му, написа, че " съществуват данни, че Борисов е придобивал средства в огромни размери като рушвет в качеството си на министър-председател и е повлиял на други длъжностни лица ".

 

Именно по тази причина, настояват прокурорите, компания, близка до Златев, е поела да извърши покупката. В тази връзка е упоменат и Асен Найденов, за който описват в обявата си " Биволъ " и BIRD. Той е състудент на Златев и Чаушев.

 

Според оперативни данни, върху които стъпват българските прокурори, е правил прехвърляния на средства на Борисов, Златев и Чаушев в офшорни сметки. За тези пари държавното обвиняване ще потвърждава, че са с незаконен генезис. За задачата преди седмица е претърсен софийският апартамент на Найденов и са конфискувани електронните му устройства.

 

Разпитаният като очевидец Чаушев, който неведнъж твърдеше в българските медии, че къщата е негова, е декларирал, че бил помолен от " Тера тур сервиз " да купи парцел с техни средства и за тяхна сметка. И той го направил с пари на компанията, само че в действителност предоставени от Борисов, написа в прокурорското искане на имунитета му.

 

Чаушев твърди, че е бил посъветван от испански юристи да апортира парцела в локално комерсиално сдружение. Така парцелът влезнал в NUMIN INVEST с първичен притежател и шеф Борислава Йовчева, а по-късно татко й Георги Йовчев, против ръководство и право на прилагане с покриване на разноските.

 

Разследването показва Йовчева и татко й като съдружници и шефове на компаниите NUMIN INVEST и EMA BGS с активи от близо 5 млн. евро, които нямат действителна активност и произходът на средствата им е неразбираем. Испанските проверяващи са открили, че сдруженията получават съществени финансови инжекции от чужбина. И двете са били на загуба, само че са купили " Порше ", употребено от Йовчева. Тези данни се съдържаха и в отчета от Испания, за който се разбра при приемането му от българските управляващи преди година.

 

Фирмата EMA BGS е ръководена от Йовчев и е увеличавала капитала си два пъти, като е получавала траншове от кипърската офшорка " Палмс ентърпрайсиз оувърсийз " с прокурист Йордан Христов, който се ожени за Йовчева, когато абсурдът " Барселонагейт " гръмна в България, а по-късно се разведе с нея. В право на отговор за " Дневник " през септември 2020 година Христов отхвърли да има нещо общо с офшорката и дефинира втория си брак като неточност.

 

Прокуратурата показва с детайлности по какъв начин Христов е получил пълномощие от офшорката, с цел да учреди сдружение в България, което да влага в Приморско - " Спортни парцели Приморско " АД. Кипърската офшорка придобила 50% от EMA BGS. Средствата, с които бил повишен капиталът й, били предоставени на " Палмс " от Борисов, написа в прокурорското искане, импортирано в Народното събрание.

 

В документите се съдържа и информация, че прокуратурата е поискала откриване на банковите сметки в Турция от началото на 2018 година до момента на Борислава Йовчева, която след брака си преди 2 години носи семейството Христова, и на Бейзад Яхя.

 

По неофициална информация на каталунската полиция казусът е арихивиран и всички данни за купената с пари от офшорка къща са изпратени на българските управляващи преди година. Срещу бащата на Йовчева е имало следствие за пране на пари, което също е изпратено в България.

 

Имало е поръчка за следствие, която е осъществена и изпратена на българската прокуратура, удостоверяват от Испания импровизирано. Според тях прехвърлянето на делото от Испания в България е станало след дипломатическа спогодба и тъй като възможните закононарушения, предхождащи прането на пари, са осъществени в България.

 

Има доказателства, от които може да се допусна, че в тази ситуация " Барселонагейт " са изпрани над 5 млн. евро. Това се схваща от заключенията на испанските управляващи, изпратени на ДАНС и приложени къв делото.  " Има доказателства за голям брой знаци, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират хипотетично закононарушение международно пране на пари.



 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР