Всички обстрелвания на градоносни облаци от площадките на полигона в

...
Всички обстрелвания на градоносни облаци от площадките на полигона в
Коментари Харесай

Забрани за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащи самолети в Пловдивско

Всички обстрелвания на градоносни облаци от площадките на полигона в Поповица в последния месец са били прекъсвани поради прелитащи самолети.

Заради такава възбрана през август предходната година, опустошителна градушка унищожи селскостопанската продукция в 15 пловдивски села и аргументи вреди за милиони. Част от потърпевшите земеделци към момента чакат компенсациите си, а чиновниците на полигона упорстват за общ метод сред институциите поради налагането на възбрана върху въздушното пространство.

Ракетната площадка в пловдивското село Поповица е част от 29-те площадки, които са на послушание на полигона в Поповица. До този миг от началото на сезона шест пъти в другите площадки са обработвани градоносни облаци. Един от най-големите проблеми обаче, съгласно работещите остават възбраните, които са налагани за обстрелване на облаците поради прекосяване на самолети.

От началото на дейния сезон за битка с градушките 87 стрелци извършват непрекъснати наряди. Мъжете са в непрекъсната връзка с командния център на полигона, откъдето получават нарежданията за пукотевица по градоносните облаци.

" На ракетната площадка сме трима сътрудници, сменяме се на 24 часа, сами сме денем и през нощта. Стреляме, работим в най-лошото време ", изясни Янко Янев- отговорник на ракетната площадка в село Поповица.

Всички площадки от полигон Поповица са подсигурени с нужния брой с ракети за сезона за обстрел на градоносните облаци.



Въпреки че ракети има, проблем за чиновниците са налаганите забрани за потреблението им. От края на април до момента, всички шест обработки на градоносни облаци са били прекъсвани най-малко по два пъти от Центъра за съгласуване потреблението на въздушното пространство поради преминаващи самолети, настояват от полигона в Поповица.

" Забраните като брой се усилват, нали и ето разумно, тъй като до нас са две огромни летища и Крумово и Чешнигирово, като имаме поради, че и Граф Игнатиево е относително близо до нас. Мога да кажа, че интензивността на военните се усилва, прелитат и непознати самолети, натовски самолети. Забраните са нещо, което занапред, съгласно мен, ще пречи на нашата работа ", споделя Никола Ковачев- шеф на РД „ Борба с градушките " - Поповица.

Земеделците, които предишното лято изгубиха продукцията, не престават да са извънредно обезпокоени поради близостта си до едно от летищата.



След миналогодишните проблеми с опазването на реколтата в пловидвско, схемата за деяние сред Ръководство въздушно придвижване и Агенцията за битка с градушките е усъвършенствана с по-кратко време за предоставяне на позволение за пукотевица.

" Това е 20 минути преди началото. В това време ние надлежно сме длъжни 5 минути преди да изтече това време, да освободим съответното въздушно пространство от въздухоплавателни средства. Това са времената, които ние успяхме да минимизираме само че не можем да паднем и под несъмнено време, защото има софтуерно време ", изясни Иван Дяксов, зам.-директор на РВД - Пловдив.

От полигона в Поповица обаче настояват, че разрешенията за пукотевица,издавани от координационния център, не престават да се бавят. Подразделението в Поповица пази близо 2 500 000 декара площи, от тях обработваемите са над 1 800 000 декара.

Репортер: Галена Паскова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР