Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ вече

...
Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ вече
Коментари Харесай

Е-преглед? Не, няма да ни лекуват онлайн

Всички общопрактикуващи лекари и експерти в извънболничната здравна помощ към този момент ще имат опция да записват електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат.

Това оповестиха от " Информационно обслужване ", като показаха новия детайл от така наречен електронно досие като е-преглед.

Така е наименуван новият модул в Националната здравно-информационно система. Той дава опция за цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи, проучвания, съвещания, предписани медикаменти и т. н.

Е-прегледът, който към момента е на равнище пилотен план, би трябвало да стане част от персоналното здравно досие, дружно с е-рецептата, е-направлението и е-имунизацията. Модул за хоспитализациите към момента няма.

Недоразумение

Названието " е-преглед " сътвори известно неразбирателство. Това напълно не значи, че персоналните лекари и надлежно експертите в доболничната помощ ще почнат да преглеждат онлайн или под друга отдалечена форма. (Въпреки че лекуването по телефона или изобщо от разстояние много необятно се прилагаше и ползва по време на Коронавирус епидемията). Нищо не се трансформира в прегледите, дигностицирането и така нататък на пациентите, само че удобството и за жителите, и за лекарите е, че информацията се събира на едно място, по този начин може да се наблюдава цялостната история на обещано заболяване без да се постанова пациентите да разнасят папки с проучвания, епикризи, амбулаторни листове и т. н.

За да не се губи връзката с медицински документи, основани отвън НЗИС, е планувана техническа опция за тяхното прибавяне в системата. Едно от преимуществата на " е-преглед " е, че той може да работи с всички типове медицински прегледи – при ОПЛ и при експерти, в това число и със съществуващите амбулаторни листи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), прецизираха от " Информационно обслужване ".

Чрез електронното досие към този момент няма да се постанова пациентите да чакат, с цел да предадат лабораторните си проучвания на консултиращия ги доктор.

" В момента, в който е публикуван електронният ваучър и лабораторията обработи съответния биологичен артикул, той се качва отново в Националната осведомителна система ", даде за образец едно от преимуществата на нововъведението зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов пред Българска национална телевизия.

Лекарите ще бъдат също улеснени - ще отпаднат и докладите към РЗИ-та, добави той.

Наличието на сходно е-досие ще предотвратява и сегашната честа загуба на здравната информация, когато здравноосигуреният реши да смени общопрактикуващия си доктор, или джипито реши да приключи практиката си.

Достъпът на жителите до техните е-досиета може да стане с електронен автограф.

Все още този модул е в напълно начална фаза. Срокове за всеобщото му въвеждане, което значи и синхронизиране със софтуера на обособените лекари, няма. Има единствено апел от " Информационно обслужване " и Министерството на здравеопазването, които " канят всички лекари и техните софтуерни снабдители да се включат в пилотното прилагане на новия модул ".

Въвеждането на е-рецептата да вземем за пример потегли мъчно като периодите бяха отлагани или удължавани. А и след формалния старт имаше и продължава да има проблеми в синхронизацията сред софтуера на аптеки и персонални лекари. В доста аптеки не престават да изискват редом и хартиената рецептурна брошура.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР