Всички общински проекти, които се изпълняват с финансиране чрез бюджета

...
Всички общински проекти, които се изпълняват с финансиране чрез бюджета
Коментари Харесай

Министър Цеков се срещна с представители на НСОРБ. Какво обсъдиха?

„ Всички общински планове, които се извършват с финансиране посредством бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/, ще бъдат дофинансирани след приемането на държавния бюджет. Предлагаме първата група анекси да се сключат с общините, които са изпълнили обектите на 100%. Във втората група ще бъдат тези общини, които приближават 50% осъществяване и би трябвало неотложно да се обезпечат средства за тях, с цел да продължи строителството. “

Това съобщи районният министър Андрей Цеков по време на регулярната ежемесечна среща с представители на Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/. По думите му общините ще бъдат разграничени на няколко групи, с цел да не бъде застрашена реализацията на плановете . И изясни, че има такива, които към момента не са упълномощили поръчките и има риск обектите им да не стартират до края на годината. Затова в споразуменията ще бъде включена уговорка , която ще планува в този случай анексите с общините да бъдат подписани откакто стартира осъществяването на обектите. Проектът на съглашение ще бъде възложен на НСОРБ за прелиминарен обзор.

Министър Цеков предложи през септември да бъде образувана работна група , в която да бъдат разисквани идея, типови планове и условия за тяхното осъществяване посредством фонда за общински планове, който следва да проработи през идната година с финансиране посредством бюджета на Министерство на регионалното развитие.

По време на полемиката представителите на локалната власт сложиха тематиката за интегрираните териториални вложения , които ще се финансират посредством Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година и за които в период до 27 септември т.г. се подават концепции.

„ Желанието ни е вложенията да са със стратегическо мислене и метод, да преодолеем взаимното пречене и да се насочим към партньорство. Кампанията, която сме поели, е ориентирана към това “, сподели районният заместник-министър Ангелина Бонева .

В отговор на въпрос тя посочи, че при първия стадий на кандидатстване плановите концепции се подават единствено с обща стойност, ограничения и действия. Количествено-стойностни сметки ще бъдат разработвани във втория стадий от процеса на кандидатстване.

Радваме се, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ /АПИ/ ни търси толкоз интензивно и ни подава оферти, които имат своя голям смисъл, сподели кметът на Троян и заместник-председател на Управителния съвет на НСОРБ Донка Михайлова . И изрази вяра те да се доведат до някаква степен на осъществяване.

През 2024 година също ще бъдат оповестени предложения за интегрирани териториални вложения . Възможно е те да са по-тематични и ориентирани към реализиране на знаците на програмата, осведоми зам.-министър Бонева .

„ Очаквахме огромен интерес. През ИСУН е направена пилотно тестова оценка. Сформирана е оценителна комисия, която да ревизира данните. На този стадий няма да има премахване поради официални неточности. Ще дадем опция на общините да ги поправят “ , сподели зам.-министър Бонева по отношение на завършилия първи стадий от процедурата за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания по Плана за възобновяване и резистентност. Тя обърна внимание, че Планът цели и промени като във връзка с енергийната успеваемост за жилищни здания тя е обвързвана с включването и на частен запас в процеса по обновяването им.

В момента се оформят две работещи решения за обезпечаване на 20% самоучастие от страна на притежателите – заем с гаранция през Българската банка за развиване или еско контракти, като се даде задоволително време за подготовка на плановете, заяви зам.-министърът.

Опитваме се да разтеглим финансовия запас за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Ще се търси опция за обезпечаване на спомагателен или пренасочване на средства , сподели още Ангелина Бонева.

Министър Цеков е безапелационен, че не може да има насилствена консолидация, само че би трябвало да се търси рационално решение, което да разреши страната да влага в хронично недофинансирания бранш ВиК .

„ Вашата помощ и мнение ще е скъпо. Трябва да търсим решение, което да разреши секторът да се развива и да притегля вложения “, заключи той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР