Всички обичаме пресните зеленчуци през лятото. Но напоследък цените са

...
Всички обичаме пресните зеленчуци през лятото. Но напоследък цените са
Коментари Харесай

Пресни вкусни краставички на балкона – хитът на идващото лято

Всички обичаме пресните зеленчуци през лятото. Но в последно време цените са все високи, а не можем да сме сигурни в качеството на купеното от магазина.
Затова от ден на ден хора стартират да отглеждат сами зеленчуците в градината или двора. Не всички, обаче, разполагаме с лукса да имаме личен двор или градина. Затова пък постоянно се намират хора, които подхождат към процеса креативен.  Така се появи този нов метод за засаждане на краставици в пластмасови бутилки, който се оказа комфортен и ефикасен за доста зеленчукопроизводители.Той ви разрешава да отглеждате зеленчуци на балкона в жилището си. Пластмасата е комфортен материал, стилен, разрешава на слънчевите лъчи да минават съвършено, растенията се усещат доста комфортно в него.

Готовия разсад може да засеете навън, дори дружно с бутилката. На открит терен, се получава тип мини-оранжерия, която ще подтиква по-бърз напредък на краставиците. Така ще зреят даже и през интервала на не прекомерно дълго лято. Или, при положение на засаждане на ранни сортове, ще си имате хрупкави зеленчуци още през юни.
Пластмасовата бутилка ще помогне:да отбраните растението от мравки и други вредители;
да пестите вода при поливане. В този случай водата тече непосредствено към корените, без да се популяризира по повърхността;
да спасите разсада от бурени, те няма да попречат на естествения напредък на краставиците и на развиването на кореновата им система и няма да „ лишават “ минералите, които са потребни за развиването на зеленчуците.
Приготвяне на основата

Основното при условията към почвата е да има порьозност и трошливост, тъй че въздухът да има добра циркулация. Ако сте новак градинар, можете да употребявате готовата почва, която се продава в магазин и е предопределена за развъждане на разсад или зеленчуци. Най-често срещаната рецепта за домашна почва има 4 съставния елемент, взети в равни елементи:
обикновена почва, която може да бъде изкопана в градината;
гнили листа от всякакво дърво, с изключение на дъб и върба;
торф;
дренажна примес. За задачата можете да приспособите люспи от слънчоглед, черупки от яйца или мъх от сфагнум.

Няма да навреди и пепелт от бреза. Не забравяйте да я поръсите, в случай че разполагате с нея, това подсигурява богата годишна продукция.

Винаги приготвяйте висококачествена почвена примес, а по-късно развъждането на краставици в бутилки ще премине без затруднения, разсадът ще се развие крепко, а реколтата ще е богата.
Варианти за приложимост на бутилка

Следващата стъпка е подготовката на пластмасови контейнери. За задачата са подобаващи бутилки с потенциал от 5 или 2 литра. В петлитровите растенията ще се усещат по-удобно. Можете да засадите няколко семена или разсада в такава бутилка, до момента в който в 2-литрова бутилка се събират не повече от един.

Подготовката на бутилките е елементарна – просто отрежете горната част (1/3). Ще имате пластмасова саксия и похлупак за нея. На дъното пробийте дупки, с цел да се подсигурява приключването на непотребната влага, в случай че инцидентно прекалите с поливането.

Получените контейнери се пълнят с готова почва, разклащат се леко. Уверете се, че равнището на почвата е на няколко сантиметра под ръба на контейнера. Сега можете да засадите покълналите семена или авансово приготвения разсад във всяка бутилка. При засаждане в петлитрови контейнери оптималният брой растения е 5 броя.

Получените саксии с краставици могат да се слагат на балкона на мястото, квалифицирано за това, или да се транспортират до вилата за закопаване в почвата. Контейнерите се заравят в земята на почти 2/3 от височината им, а от горната страна се покриват с отрязания похлупак от бутилката – по този начин се основат положителни условия за напредък и за отбрана от ниски температури през нощта. Когато краставиците станат задоволително мощни, капакът се отстранява.
При засаждане навън се предлага да се създадат повече дупки в бутилката или даже да се отстрани дъното, оставяйки единствено страничния борд.
Грижа за краставиците

Краставиците са нежни растения, те обичат топлината, само че не понасят директна слънчева светлина, тъй че в случай че отглеждате зеленчуцитена балкон, то си коства да им осигурите комфортно място, където да порастват.
Грижа за краставиците, засадени в бутилка, е съвсем идентична с нормалната.

Поливайте растенията единствено с вода, загрята до стайна температура. 2 седмици след появяването на зелената част, растенията стартират да се подхранват със слаб разтвор на тор.

Препоръчително е да се стартира с 15 гр. калиева и 5 гр. амониева силитра, 30 гр. суперфосфат, 5 гр. магнезиев сулфат, разредени в кофа с вода. Внимателно поливайте разсада, пробвайки се да не нараните листата. След 10 дни можете да добавите оборски тор, който се разрежда с вода в съответствие 1:20.

Когато са в оранжерия или на балкона, би трябвало да се погрижите за подрязването. Операцията се прави, когато се появи действителен 3-ти лист. Той деликатно се отрязва, пробвайки се да не повредите стъблото. След 5 дни стартират да се развиват странични разклонения. Второто подкастряне се прави, щом израстнат 5-ти или 6-ти лист, а третото – след още 2 нови листа.
Навременните дейности и грижа за зеленчуците ви подсигуряват богата годишна продукция.

Инфо: За дамата

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР