Всички ние понякога изпитваме безпокойство и това е нормално. Но

...
Всички ние понякога изпитваме безпокойство и това е нормално. Но
Коментари Харесай

Безценни съвети за всеки ден, за да се справите с тревогата и стреса

Всички ние от време на време изпитваме безпокойствие и това е обикновено. Но в случай че забележите, че в доста обстановки пулсът и дишането ви стартират да се учестяват, да се появява трептене в тялото и даже в най-обичайни обстановки стартирате да се паникьосвате неоснователно, то евентуално става дума за нараснала тревога.

В този случай най-добре е да потърсите помощ от психотерапевт, само че има няколко съвета, които ще ви оказват помощ да се справите с това неприятно положение.

От тревожни разстройства в една или друга степен страдат доста хора. Тревогата е възприятие за безпокойствие, суматоха или боязън, което постоянно може да се прояви във тип на физически признаци, като изпотяване, трептене или зной. Те се явяват реакции на организма против хормона на напрежението кортизол и адреналина.

Юко Нипода, психотерапевт от Британския съвет по психотерапия, изяснява, че паниката може да бъде естествена реакция в избрани обстановки, само че когато изпадате в това положение прекомерно постоянно, то това може да е симптом за обезпокоително разстройство.

По данни на Американската психиатрична асоциация от тревожни разстройства страдат съвсем 30% от възрастните през своя живот. Независимо дали изпитвате понякога лека паника, или имате диагностицирано обезпокоително разстройство, вие можете да намалите неговото въздействие върху вашия живот благодарение на няколко елементарни рекомендации.

Спазвайте хигиена на съня

Хигиената на съня е група от привички, които обезпечават първокласен сън от ден дневно. Изследване от 2007 година е открило, че 30-часово бодърствуване може да увеличи равнището на паника, до момента в който проучване от 2020 година е посочило, че положителният нощен сън в мудна фаза може доста да усъвършенства безпокойството на идващия ден.

Ето няколко съвета за възстановяване на вашия сън:
Един час преди сън изключете и приберете компютри, таблети, телефони; Не яжте преди сън; Създайте подобаваща за сън конюнктура във вашата спалня – би трябвало да бъде чисто, уютно и тъмно; Ако предпочитате, използвайте отпускащи етерични масла – да вземем за пример лавандулово масло или лайка. Използвайте спално долни дрехи с положително качество.
Не подценявайте спорта

Спортните занимания като цяло са доста потребни за организма, в това число за профилактика на тревогата. Изследване от 2013 година е открило, че физическите извършения и постоянната физическа интензивност въздействат позитивно върху патофизиологичните процеси.
 Много хора страдат от това психическо положение, само че не го признават Много хора страдат от това психическо положение, само че не го признават
Тревожността е заболяването на 21-ви век. Може да бъде подбудена от голям брой фактори, сплотяващи се под едно име – стрес. Забързано...

Следете храненето си

Това, което ядем, в действителност може да окаже доста въздействие върху това, по какъв начин се усещаме. Изследвания са открили, че уравновесеното, здравословно, естествено хранене играе огромна роля в поддържането на нашето психическо здраве. Например диетата с наситени мазнини и добавена захар може да докара до нараснало равнище на паника.

Впрочем проучване, извършено през 2021 година, е открило, че изкуствените подсладители и глутенът могат да покачат тревогата, до момента в който мастните киселини Омега-3, куркума, витамин Д и кето диетите могат да допринесат за нейното снижаването.

Намалете използването на кафе и алкохол

Може и да ви се коства, че алкохолът и кофеинът са подобаващи средства да се избавите от паниката, само че в действителност е открито, че те, в противен случай, утежняват признаците на тревогата. Например в едно проучване от 2017 година е открито, че намаляването на използването на алкохол може да снижи честотата и тежестта на тревожните епизоди, до момента в който друго проучване сочи, че кофеинът провокира нараснало обособяване на пот, покачва кръвното налягане и възприятието на паника при хора с генерализирано обезпокоително разстройство.
 5 въздействия върху здравето от токсична работна среда 5 въздействия върху здравето от токсична работна среда
Лошата работна среда въздейства на вашето здраве, без значение дали го осъзнавате или не. В тази публикация ще разгледаме петте най-значими възде...

И алкохолът, и кафето водят до приучване, по тази причина отводът от тях може да е обвързван със усложнения. В първите дни това може да ви накара краткотрайно да се чувствате по-тревожни. Преходът може да се облекчи с пиянство на чай или гореща вода с лимон заран и апетитен безалкохолен коктейл вечер.

Медитирайте

В последно време набира известност такова направление като майндфулнес (mindfulness), или казано на български – осъзнатост. С елементарни думи, това е умеене да се концентрира вниманието към това, което в този миг протича вътре и на открито – в тялото, мислите, възприятията, пространството. Научната общност постоянно назовава тази процедура псевдонаука, само че проучване на Американската психическа асоциация е удостоверило, че медитацията е отличен метод да се снижи равнището на стресовите хормони и по този метод човек да се оправи с паниката. Това е процедура, която ще ви помогне да регулирате дишането си, да чувствате тялото си и да успокоите мозъка си. Започнете последователно – по една-две минути дневно, като последователно увеличавате времето.

Идентифицирайте вашите тревожни тригери
 Как да се оправим с тревогата и напрежението посредством спорт Как да се оправим с тревогата и напрежението посредством спорт
В битката си с проблеми, рецесии и стрес ние минаваме през разнообразни цикли. От потрес през отказване, яд, боязън до спорене, примирие и прочие..

Обикновено всеки човек има избран тригер, който провокира възприятие на паника. Установяването на вашите тригери може да ви помогне да започнете да ги управлявате. Някои тригери могат да бъдат чисто физиологични, да вземем за пример кофеин, апетит или реакция на лекарство могат да провокират безпокойствие. Други тригери може да са външни – може да се тревожите заради финансови проблеми, обществени обстановки или даже поради съответен човек.

За да определите на какво точно реагирате, можете да опитате да водите дневник. Например, в случай че по време на всеки припадък на тревога си записвате какво се е случило и какво сте почувствали, ще ви бъде по-лесно да идентифицирате вашия тригер и по-късно да проработите реакция дружно със експерт.

Обърнете се към експерт

Може да се опитате да се справите с тревожното разстройство в домашни условия, само че в множеството случаи хората с този проблем имат потребност от професионална помощ. Не се опасявайте да поговорите с психотерапевт, защото съществуването на обезпокоително разстройство не е срамно, това е естествена реакция на душeвността против разнообразни възбудители, които в нашия свят са прекомерно доста. Когато поговорите с психолог или психотерапевт, ще можете да получите професионално мнение за своята тревога и да определите най-хубавите вероятни способи за лекуване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР