Всички искаме да живеем в европейска правова държава, но тя

...
Всички искаме да живеем в европейска правова държава, но тя
Коментари Харесай

Атанас Славов: Венецианската комисия ясно заяви - втори мандат на главния прокурор не е препоръчителен

„ Всички желаеме да живеем в европейска правова страна, само че тя има характерности. При такава страна основно е справедливият и самостоятелен съд. Друга характерност е отговорните по обективен ред да биват осъдени, за което им е нужна самостоятелна, професионална и виновна прокурорска работа. Това са две от главните цели на законопроекта за промени в Конституцията ”,заяви правосъдният министър Атанас Славов по време на дебатите за промени в главния закон.

Правосъдният министър Атанас Славов изясни, че задачите са ясни и те са такива от край време, само че е извънредно време и да бъдат осъществени.

„ Членовете на Венецианската комисия ясно завиха, че втори мандат на основния прокурор не е целесъобразен. По отношение на прокуратурата би трябвало да има отчетност, само че не би трябвало да има политизация, а политизация има от години, по тази причина не можем да се вършим, че няма проблем. Този проблем можем да го решим с този план за промени в Конституцията ”, акцентира Славов.

Той разяснява, че Съюзът на съдиите поддържа препоръчаното за систематизиране на прокурорската и съдийската квота във Висш съдебен съвет и, че мненията на някои конституционни съдии също са положителни във връзка с главната цел на законопроекта.

„ Аз считам, че всички тези въпроси ще бъдат разисквани по време на трите гласувания, ще се търси вероятния консенсус, България е европейска правова страна ”, добави правосъдният министър.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР