Всички имоти държавна и общинска собственост ще бъдат обединени в

...
Всички имоти държавна и общинска собственост ще бъдат обединени в
Коментари Харесай

МРРБ: Всички държавни и общински ще бъдат в единен регистър

Всички парцели държавна и общинска благосъстоятелност ще бъдат обединени в единна система за ръководство на собствеността и указател. Иновативната е-система ще се управлява от Министерството на районното развиване и благоустройството, като ведомствата и общините ще вписват и отразяват промени в системата за територията и парцелите, за които дават отговор. Тя ще бъде построена по план на Министерство на регионалното развитие, финансиран от Оперативна стратегия „ Добро ръководство ”. Срокът на плана е до края на месец юни 2023 година, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.
С осъществяването на дейностите ще се обединят – държавна и общинска благосъстоятелност, които се поддържат от другите институции на централно, регионално и общинско равнище като се изключи тези с гриф за сигурност по смисъла на Закона за отбрана на класифицираната информация. Целта е да се усъвършенства качеството, пълнотата и сигурността на данните, както и да се усъвършенства цялостната организация. Детайлният указател ще включва и последователност по ръководството и промените в собствеността за всеки парцел. Чрез обединяването на регистрите ще се усъвършенства и служебният продан на информация сред администрациите.
 Държавните парцели ще се застраховат наложително против естествени бедствия Държавните парцели ще се застраховат наложително против естествени бедствия
Правителството утвърди промени в Правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност, с които се дава формулировка на понятието &bd...
Предвижда се за парцелите да се съдържат и данни за данъчна оценка, данни за предоставените права за ръководство, концесии, продажба, подмяна, подялба, учредени лимитирани вещни права, както и за лицето, придобило права, в това число и актовете, по силата на които парцелът е престанал да бъде държавна/общинска благосъстоятелност. Съставянето на нови актове за изключителна, обществена, частна държавна и общинска благосъстоятелност според настоящото законодателство е друга функционалност, която ще предлага системата. Чрез нея ще могат да реализират и всички интервенции, свързани с ръководството на държавната и общинска благосъстоятелност. Ще могат да се извличат данни, подпомагащи вземането на решения по отношение на ръководството и разпореждането с парцели за по-голяма бистрота и проследимост на Ще бъде създадено електронно управление за работа и справочник за админите. Заложени са и профилирани образования на най-малко 700 чиновници за работа със системата и регистъра.
По плана ще бъде направен и разбор на нормативната уредба и ще се изготвят планове за промени на използваните нормативни актове, по отношение на действието на единния указател и системата, със съответната аргументация и оценка за въздействието. Планиран е и повсеместен разбор на поддържани в 28-те регионални администрации, първостепенните разпоредители с бюджет и 265-те общини, както и работните процеси и връзки с други осведомителни системи, в това число равнището на тяхната електронизация.
Създаването на системата е планувано в мярка 66 от Актуализираната пътна карта за осъществяване на Стратегията за развиване на електронното ръководство в Република България за интервала 2019-2023 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР