Всички имаме проблем с обвързването. Преглеждаме, прелистваме, браузваме, но рядко

...
Всички имаме проблем с обвързването. Преглеждаме, прелистваме, браузваме, но рядко
Коментари Харесай

Ето защо е полезно да четем преди лягане

Всички имаме проблем с обвързването. Преглеждаме, прелистваме, търсим в интернет, само че рядко четем.

Погледът ни прескача от обява във Фейсбук на чат прозорец, от непрочетен имейл на GIF анимация на танцуваща котка. Хвърляме едно око на основните думи, само че рядко осмисляме това, което виждаме. И това надали е инцидентно - междинното време, което хората прекарват в една онлайн страница, е 15 секунди.

През 2014 година Pew Research Center разкрива, че ¼ от възрастните американци не са прочели нито една книга през миналата година.

А това в действителност е тъпо, защото тези, които четат постоянно, имат по-добра памет и по-добро психологично положение във всички стадии от живота. Освен това те приказват по-добре пред аудитория, положителни мислители са и като цяло са по-качествени хора.

Отварянето на книга преди лягане може да ви помогне и в борбата с безсънието. Изследване, извършено от Университета на Съсекс през 2009 година демонстрира, че единствено 6 минути, прекарани с някоя книга, понижава напрежението с 68 %. Това занятие е по-отпускащо даже от слушането на музика или пиенето на чай. По този метод съзнанието ни се прочиства, а тялото ни се приготвя за сън.

Според психолога доктор Дейвид Люис това се дължи на обстоятелството, че книгата е „ нещо доста повече от средство за разпръскване. То възбужда въображението ни “, кара ни да „ влезем в едно друго положение на разсъдливост. “

Няма значение дали обичате творбите на Джеймс Патерсън или Джеймс Джойс, дали си падате по фантастика или история. Достатъчно е просто да вниквате в това, което четете. Защото когато съзнанието се ангажира от свят, конструиран от думи, напрежението се изпарява, тялото се успокоява и пътят към съня става с една концепция по-лесен.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР