Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал

...
Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал
Коментари Харесай

Ще преиздаваме безплатно сертификатите за ваксинация в европейски формат

Всички жители, които към този момент са получили документ за сполучливо минал имунизационен цикъл против COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат гратис на уеб страницата на Националната здравно-информационна система www.his.bg, в секция „ Аз и моето семейство “.

За облекчение на жителите „ Информационно обслужване “ създава функционалност, която ще разреши на притежателите на остарялата версия на документа да получат документ, отговарящ на регламента на Европейската комисия, без да е належащо да имат дипломиран електронен автограф. Очаква се имунизираните да имат опция да изтеглят новия формат след 4 юни 2021 година

„ Преиздаването на остарялата версия на документа в новия формат през уеб страницата на Националната здравно-информационна система е направено за улеснение на жителите, което ще им спести време за посещаване при персоналните лекари или имунизационни центрове и ще предотврати скупчването на хора “, сподели изпълнителният шеф Ивайло Филипов. По думите му ще има опция електронният документ да се резервира непосредствено на мобилно устройство или преносим компютър, което ще улесни имунизираните при възможни инспекции от оторизираните органи.

Всеки жител, който към този момент разполага със документ, ще има опция да се снабди с електронен вид на новия европейски формат като вкара своя обединен цивилен номер, номера на персоналната си карта и националния референтен номер на една от двете ваксини, които са разказани в остарелия документ. Референтният номер се намира в долния ляв ъгъл на остарелия документ. При непознатите жители се попълня надлежно персонален номер на чужденеца и номера на документа за непрекъснато престояване в България. Системата ще разреши изтеглянето на документа само в случай че всички въведени данни са попълнени правилно.

Гражданите, които са минали цялостния имунизационен цикъл за имунизация против COVID-19, само че към момента не са получили документа си, могат да се снабдят с него през електронното здравно досие на пациента, което се достъпва с електронен автограф през www.his.bg, от персоналния си общопрактикуващ доктор или от имунизационния център, направил имунизацията. Сертификатът може да бъде разпечатан на хартия, както цветно, по този начин и черно-бяло. Новият формат се прегъва на четири, тъй че главната част от персоналните данните да е във вътрешната част на хартията, с цел да се защитят персоналните данни на притежателя. Документът може също по този начин да бъде съхранен като PDF файл, което разрешава да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР