"Всички експерти сме разтревожени от двойния стандарт при храните." Това

...
"Всички експерти сме разтревожени от двойния стандарт при храните." Това
Коментари Харесай

Експертите разтревожени от двойния стандарт при храните

"Всички специалисти сме разтревожени от двойния стандарт при храните. " Това сподели пред Българска национална телевизия водещият експерт по хранене и диететика и учител в Медицинския университет проф. Донка Байкова.

Тази теза изложи и доктор Йордан Войнов, някогашен шеф на Агенцията по сигурност на храните, който засяга данните от извършените сравнителни проучвания в бебешките пюрета, където се установи завишаване на мазнините в детските пюрета за сметка на протеините. По думите му това води до затлъстяване, диабет, сърдечни болести. "Нашите деца втора употреба ли са ", попита доктор Войнов.

Припомняме, преди към месец БАБХ стартира инспекция на 31 хранителни продукта от 5 групи, закупени в България и в Германия, с цел да откри дали подхождат като наличие и като етикет. Проверените групи храни са шоколад, безалкохолни, локални, млечни и детски храни.

При инспекцията бяха открити разлики в продуктите, които се употребяват на европейския и на българския пазар. В проучването са обхванати идентични артикули и марки, а нарушавания бяха открити още при етикирането на 7 продукта.

От изследваните 31 типа артикули от пет категории, в 16 случая бяха установени и доста по-ниски цени в Европа. Тогава министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов Румен Порожанов е министър на земеделието, храните и горите. Роден е на... към профила означи, че най-фрапантна е разликата в закупени две детски пюрета - едното с 90% по-висока цена, а другото със 107%. Министърът бе безапелационен, че това е извънредно недопустимо, защото в пюретата са и с установено друго наличие.

По думите му най-фрапантна е разликата в закупени две детски пюрета - едното с 90% по-висока цена, а другото със 107%. Министърът бе безапелационен, че това е извънредно недопустимо, защото в пюретата са и с установено друго наличие.

Според Байкова откритият друг състав при 23% от изследваните храни изрично буди паника. "Бих желала в действителност да уеднаквим тези стандарти, тъй като преди години още, мисля че от 2011 година до момента не съм серпантина да приказвам за разлики - едни бяха печивата в Италия, които по време на Великденските празници ги внасят и у нас ", добави тя.

Според професорът подобен проблем се следи и с козметичните артикули и перилните препарати. "Храните са най-мощният фактор, който модулира обменните процеси. 60% от заболяемостта от обществено значимите хронични и незаразни заболявания се дължат точно на храните и напитки ", изясни Байкова.

"Няма нарушавания груби, има двоен стандарт във връзка с условията за качество, за пълноценност ", уточни Байкова. В умозаключение тя акцентира да се заобикалят заместителите в храните, които се употребяват вместо есенциалните витално значими съставки за човешкия организъм.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР