Всички документи, свързани с демонтажа, съхранението и реставрацията на Паметника

...
Всички документи, свързани с демонтажа, съхранението и реставрацията на Паметника
Коментари Харесай

Областната администрация предостави документите за демонтажа в Княжеската градина

Всички документи, свързани с демонтажа, съхранението и реставрацията на Паметника на Съветската войска, към този момент са обществени и ще бъдат предоставени на Административния съд в София, оповестиха от регионалната администрация на София.

" Областната администрация дава информация и на всички лица, подали заявки по Закона за достъп до социална информация в законоустановените периоди, " прецизират от институцията.

Дотук се стигна откакто в четвъртък Административният съд в София изиска от регионалната администрация до края на деня да даде основанията за дейностите по " разглобяване и нарязване на бронзовите фигури на Паметника на руската войска " след заведено дело от “Изправи се. БГ ".

Документите бяха поискани от политици, измежду които депутатите от Българска социалистическа партия и от " Възраждане ", които съумяха да нахлуят в постройката на регионалната администрация, с цел да изиската документите.

По този мотив от Областната администрация обявиха, че изрично се опълчват на " опитите на политически лица да вкарват в подвеждане българските жители, като популяризират погрешна информация, нарушават закона и упражняват напън върху изпълнителите на дейностите по пренасяне на бронзовите фигури и барелефи от Паметника на Съветската войска. "

Част от оповестените документи и експертно мнение за положението на паметника, в което е разказано:

Бронзовите статуи и барелефи са потърпевши от времето и имат забележими недостатъци. Тези недостатъци, като се изключи че водят до накриво показване на истинското произведение, което визира освен неговата художествена и историческа стойност, само че и съставлява доста сериозна опасност за сигурността и здравето на наблюдаващите или инцидентно преминаващи хора.

Цялостната комбинация е изложена близо 70 години на голям брой натоварвания. и тествания във времето, които са довели до забележими опустошения във външния ѝ тип.

Металната структура на всички барелефи е корозирала и де факто не извършва предназначението си.

Липсват елементи от бронзовите композиции в резултат на вандалски прояви.

Посочени са и съответни рекомендации по какъв начин да бъдат демонтирани барелефите и какво да се случи с тях след реставрацията им.

Да се изготви част “Технологична ” към ПБЗ за ремонт на бронзовите композиции. Технологията да бъде съгласувана със експерт /скулптор/. Да се извърши пореден ремонт на обособените елементи на фигурите

При демонтажа да се съблюдават рекомендациите на скулптора за точките на захващане на фигурите

Демонтираните фигури да се сортират и надпишат.

Демонтираните фигури да се положат в специфични сандъци, укрепени с подобаващ материал срещу строшаване при превозването им.

Да се извърши реституция на бронзовите барелефи.

Реставрираните композиции да се изложат на уместно място.

Междувременно, демонтирането на фигурите в Княжеската градина продължава.

В петък беше отрязана и свалена част и от третата съществена фигура - тази на българския служащ. Сваленият откъс беше подложен до към този момент демонтираните елементи от скулптурите.

Така за четири дни на плочките край постамента на паметника към този момент се намират автоматът, главата на съветския боец, торсът му, фигурата на майка с дете и останалите детайли.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР