Всички дни отпуск могат да се ползват до края на

...
Всички дни отпуск могат да се ползват до края на
Коментари Харесай

Важно за всички, които имат неизползван отпуск!

 Всички дни отпуск могат да се употребяват до края на двегодишната им отминалост, без значение дали са отсрочени, или не за идната календарна година. Работодателят дължи и обезщетение при преустановяване на трудовото правно отношение още веднъж за всички дни, които не са погасени по отминалост. Давността стартира да тече от идната година, за която се поставя отпускът. Например до края на 2020 година могат да се употребяват последно дните от 2018 година Давността стопира за интервала, в който служащият или служителят употребява различен тип отпуск – за бременност и раждане, за гледане на дете и така нататък

Част от отпуска може да бъде отсрочен за идната календарна година след искане на служащите и чиновниците и със единодушието на работодателя. Работодателят също може да отсрочи част от отпуска, само че единствено по значими индустриални аргументи. Във всеки случай обаче работодателят е задължен да обезпечи използването на най-малко половината дни отпуск в годината, за която се поставят, а останалите – най-късно доникъде на идната. След този период служащите и чиновниците могат да употребяват трансферираните или неизползваните дни отпуск от миналата година с 14-дневно предупреждение и без единодушието на работодателя. Те обаче би трябвало да има доказателства, че преди този момент са поискали отпуск и той им е бил отхвърлен.

В общия случай служащите са длъжни да употребяват платения годишен отпуск до края на календарната година, за която той се поставя. Работодателите са длъжни да основат ред за прилагане на отпуските, като осведомят служащите при започване на годината за полагаемите дни и да ги поканят да заявят използването на останалите от миналата година. Липсата на информиране на работещите за полагаемите им се дни е едно от най-честите нарушавания, които контролните органи на Агенцията откриват по отношение на отпуските.

Отпуск в изключителна епидемиологична обстановка 

Дори в изключително състояние или в изключителна епидемиологична конюнктура работодателят не може да дава неплатен отпуск на своите служащи и чиновници без тяхно искане. Той има право да даде едностранно единствено платения им отпуск, в случай че активността на предприятието, на част от него или на обособени служащи и чиновници е спряна със заповед на държавен орган или с негова заповед. Ако активността не е спряна, има право да даде на служащите единствено половината от платения им отпуск без тяхно искане.

По време на изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура работодателят няма право да отхвърля заплатен или неплатен отпуск на бременни, майки или осиновителки на деца до 12 години, както и на самотни татковци, на лица с 50 и над 50 на 100 трайно понижена продуктивност или под протекция поради някои болести, включени в специфична разпоредба.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР