Всички дърва, които са донесени от наводнението в Карловско, остават

...
Всички дърва, които са донесени от наводнението в Карловско, остават
Коментари Харесай

Явор Гечев: Всички донесени от водата дърва в Карловско остават за хората


Всички дърва, които са донесени от наводнението в Карловско, остават за хората - те няма да заплащат за тях. Това разгласи служебният министър на земеделието Явор Гечев пред bTV.

В петия ден след наводненията, обстановката в селата Богдан, Каравелово и Слатина обаче остава сериозна.

" Има доста спекулации, само че никой няма да заплаща никакви дърва. Материалът се износва в хранилища, избрани от кметовете на обитаемоте места и по-късно се разпределя на хората ", добави Гечев. По думите му се чака да се добият към 10 хиляди кубика. 

Той разяснява, че в документите за дърводобив не са открити нарушавания, само че това е на хартия. " Дали това подхожда на място, занапред ще разберем. Всичко би трябвало да става пред очите на медиите. Щом локалните хора имат подозрения за дърводобива в региона, ние сме длъжни да се съобразим с тях ", сподели още земеделският министър. 

Относно данните, че в региона е имало компрометирани насипи около реката, Явор Гечев съобщи, че ще бъдат тествани всички наставления към " Напоителни системи ".

" Нямаме проблем със средствата за компенсации, само че хората би трябвало да заявят унищожените територии в документи. Има и бумащина, която би трябвало да се свърши ", заключи той.

Относно идните през уикенда превалявания, земеделският министър сподели, че се надява природата да ни пощади. " Нека имаме още малко хубаво време, да укрепим дигите, да се отпушат коритата ", добави Гечев.

Междувременно министърът на районното развиване Иван Шишков заяви пред Българска национална телевизия, че през днешния ден кметът на Карлово Емил Кабаиванов и регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев ще бъдат да съвещанието на Министерския съвет, с цел да се откри метод, по който ще бъдат давани пари на засегнатите от наводненията села и по какъв начин ще бъдат възобновени.

Държавата, както е пособия, ще помогне със средства и с потенциал като интелектуален капацитет, добави Шишков.

По думите му сега всички институции, които могат да оказват помощ при почистване на наводненията, оказват помощ. Включила се е държавната компания " Автомагистрали " и чиновници от тол системата.

Шишков сподели обаче, че сега никой не може да направи сметката какви са вредите.

" Това, което видях в петък, не съм си представял, че мога да видя. Реката беше излязла в големи количества от коритото си. На живо мога да уверя, че гледката беше още по-потресаваща. Важното е, че няма жертви ", сподели той.

Предстои огромна експертна работа и като възобновяване, и като строителство, планиране и цялостен разбор на обстановката. На процедура селата безусловно се нуждаят от чисто нова инфраструктура в главната си част, сподели той.

Сега оптимално бързо би трябвало да се разчисти земната маса и дървеният материал по улиците и дворовете на хората. Следва доста значим миг за възобновяване на инфраструктурата на тези села - 4 или 5 моста са паднали, улиците са в извънредно тежко положение. Няма вода. Една от аргументите за това е, че няма ток и когато се възвърне зареждането, ще тръгнат и помпите. Но сигурно ще има вреди по водопроводната мрежа и ще би трябвало извънредно деликатно да пускат водоподаването, тъй като ще има и течове, и би трябвало да се внимава да не се залеят още веднъж селата, сподели министърът.

Трябва да се направи оценка на вредите и планове за възобновяване. По думите на министъра, когато има злополучие, може непосредствено да се разпореждат планове за възобновяване. Да се строи и без строителни бумаги в границите на бедствието и по-късно в процеса на строителството да се основават и книжата. Законът го разрешава тъкмо поради такива случаи

Много значимо е да се направи разбор за пропуските, само че можем да го създадем напълно независимо заради това, че служебният кабинет е от един месец.Най-важното е не да си трансферират институциите виновността една на друга, а да се помогне на хората, сподели той.

" Необходимо е да се направи разбор къде са пропуските, сигурно има пропуски, само че аз смятам, че главната причина е естественото злополучие ", счита министърът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР