Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства

...
Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства
Коментари Харесай

Заради ковид кризата: 8 млн. лв. за училища и забавачки

Всички държавни и общински просветителни институции ще получат спомагателни средства към бюджетите си за тази година, с цел да покрият увеличените разноски за съблюдаване на противоепидемичните ограничения и поради увеличените цени на тока, парното, водата и други При актуализацията на държавния бюджет за 2021 година за тази цел са планувани 8 млн. лева Това е съобщил през днешния ден министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на съвещание на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в региона на междинното обучение, предадоха от пресцентъра му.

Сумите за обособените учебни заведения, детски градини и центрове ще бъдат изчислени по два индикатора - брой паралелки или групи и брой възпитаници или деца в съответното учебно заведение или детска градина. Целта е по този метод да се обезпечи равнопоставеност сред дребните и огромните просветителни институции. Допълнителните средства ще могат да се употребяват за дезинфектанти, маски, проби, термометри и други Част от средствата ще оказват помощ и за покриване на увеличените режийни разноски.

Новината идва няколко дни откакто от Съюза на работодателите в системата на националната култура сигнализираха, че повишените цени на ток, гориво и вода през последната година са непосилни да бъдат заплатени от миналогодишните стандарти в системата. Те поискаха 20% скок на единните разходни стандарти за следващата година, който да покрие и увеличените разноски за доставки на хранителни артикули в детските градини и учебни заведения, както и " сензитивната смяна " на цените на всички хигиенични материали и дезинфектанти.

" Министерството на образованието и науката продължава да търси финансови запаси за по-сериозна поддръжка на институциите до края на тази година. Искаме да помогнем на тези учебни заведения, детски градини и центрове, които в действителност имат потребност. Виждаме несъответствия, които проучваме сега - повече от половината учебни заведения имат огромни останки, а други нямат никакви средства. Ще забележим от кое място идват тези дефицити и ще се опитаме да ги компенсираме със идващия бюджет ", е посочил проф. Денков.  

МОН и обществените сътрудници са се договорили да работят дружно за нарастване на бюджета за обучение през 2022 година И двете страни са били единомислещи, че са нужни повече средства за работни заплати, за единните разходни стандарти, за национални стратегии, извънкласни действия, спорт, превоз, за предпазените детски градини и учебни заведения. Синдикатите и работодателските организации показаха съответни планове за финансиране на обособените действия в системата на междинното обучение, които МОН ще вземе поради при подготовката на бюджета за идната година и при диалозите с Министерството на финансите.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР