Всички данъчно задължени лица, които облагат положителния резултат от своята

...
Всички данъчно задължени лица, които облагат положителния резултат от своята
Коментари Харесай

Как да определим авансовите си вноски за дължим корпоративен данък

Всички данъчно задължени лица, които таксуват позитивния резултат от своята стопанска активност с корпоративен налог следва да ревизират годишно дали са задължени да внасят предплатени вноски, какви да бъдат и в какъв размер.

Още по тематиката
Има две хипотези, при които това може да се случи

Какви са главните параметри на бюджета на ДОО

Кои хонорари се взимат при изчислението му

В разгара на лятото мнозина, евентуално, не се замислят за привършване на данъчната година, какви предплатени вноски да внасят в този момент и какъв брой корпоративен налог ще би трябвало да платят през 2018 година?

Законът за корпоративното и подоходно облагане дефинира разпоредбите за установяване на предплатените вноски и корпоративния налог. Всички данъчно задължени лица, които таксуват позитивния резултат от своята стопанска активност с корпоративен налог следва да ревизират годишно дали са задължени да внасят предплатени вноски, какви да бъдат и в какъв размер.

Авансовите вноски могат да бъдат месечни или тримесечни, според от чистите доходи от продажби осъществени през миналата година. Размерът им зависи от прогнозната данъчна облага за настоящата година, декларирана от данъчно задълженото лице в годишна данъчна декларация. От тук следва, че типът на предплатените вноски се дефинира от чистите доходи за миналата година, а пък размерът им от прогнозния данъчен резултат за настоящата година.

Месечни предплатени вноски вършат данъчно задължените лица, чиито чисти доходи от продажби от миналата година надвишават 3 000 000 лв., а всички останали данъчно задължени лица вършат тримесечни предплатени вноски.

Данъчно задължените лица, които са новообразувани (като вливане, обединение, делене и т.н.) и тези, чиито чисти доходи от продажби от миналата година са по-малко от 300 000 лв., не вършат предплатени вноски за корпоративния налог. Те могат да изберат да вършат тримесечни предплатени вноски, без да дължат рента при погрешно избрани тримесечни вноски.

Месечните и тримесечните предплатени вноски се дефинират по следния метод:
Месечна АВ = Прогнозната данъчна облага за настоящата година х 10% / 12

Тримесечна АВ = Прогнозната данъчна облага за настоящата година х 10%/ 4

Определените по горните формули предплатени вноски за настоящата година се заявяват с годишната данъчна декларация за миналата година. Новоучредените сдружения вследствие на превръщане заявяват предплатените вноски със специфична декларация в периода за осъществяване на първата предплатена вноска след преобразуването.

Данъчно задължените лица могат да подават заявления за понижаване или увеличение на предплатените вноски, постоянно когато считат, че те ще се разграничават доста от дължимия годишен корпоративен налог. Така на процедура целогодишно можем да направляваме и променяме предплатените си вноски, според от осъществените позитивни финансови резултати, като последната опция за промяна в предплатените вноски е 15 декември на настоящата година, тъй като това е срокът, в който би трябвало да се внесе последната месечна или тримесечна предплатена вноска.

Сроковете за внасяне на предплатените вноски са следните:

Месечните предплатени вноски се внасят, както следва:
- за месеците януари, февруари и март – до 15 април. Идеята е да бъде приключено годишното счетоводно привършване и подаването на годишната данъчна декларация за миналата година (до 31 март), в която се подава информация и за прогнозната данъчна печалба;
- за месеците от април до декември – до 15 число на месеца, за който се отнасят.
Тримесечните предплатени вноски се внасят, както следва:
- за първо и второ тримесечие – до 15 число на месеца, идващ тримесечието, за което се отнасят;
- за третото тримесечие – до 15 декември;
- за четвърто тримесечие – не се прави предплатена вноска.

В случай, че данъчно задълженото лице не е планувало задоволително правилно позитивния си данъчен резултат се дължи рента в следните случаи:

- дължимият годишен корпоративен налог надвиши с над 20% сумата от избраните месечни предплатени вноски. В този случай рента се дължи единствено върху сумата над превишението от 20%.

- 75% от дължимият годишен корпоративен налог надвиши с над 20% сумата от избраните тримесечни предплатени вноски. Тук законодателят е съобразил, че лицата вършат 3, а не 4 предплатени вноски и се съпоставя 75% от дължимият корпоративен налог. Тук още веднъж, при положение на превишение се полза сумата над превишението от 20%.

Лихвата върху това превишение се дължи за интервала от 16 април до 31 декември на съответната година, а за новоучредено сдружение вследствие на превръщане от датата последваща датата, на която изтича периода за осъществяване на първата тримесечна предплатена вноска, до 31 декември.

В случай, че данъчно задължено лице заявява смяна в предплатените си вноски към 15 декември на настоящата година, с която смяна се приближи до действителния финансов резултат, без да се дължи рента за неточно прогнозиране и лицето не успее да внесе тази последна предплатена вноска в период, то тогава лицето ще дължи рента за веселба за интервала от 16 декември до заплащането на предплатената вноска, само че не по-късно от 31 декември, тъй като от 01 януари на идната година стартира срокът, в който се дължи корпоративният налог. Това значи, че е по-добре данъчно задължените лица да предвиждат правилно данъчния си финансов резултат и да извършат нужните промени в предплатените си вноски, даже и да не съумеят да ги внесат, тъй като ще се начисли законната рента за интервал от половин месец, а не за осем месеца и половина при неточно прогнозиране.

В тази таблица ще представим образец за правилното прогнозиране и внасяне на месечни предплатени вноски
Вариант 1 Вариант 2 Реализирана Данъчна Пч 21002500Дължим КД 10% 210250Направени Месечни АВ 180180Корп. Данък за довнасяне 30 (210-180)70 (250-180)Граница за съпоставяне 180+20%= 216180+20%= 216Сравняваме 210216250> 216Лихва 10%+ОЛП(16.04-31.12) нямавърху 34. (250-216)

През оставащите няколко месеца, до 15 декември всички данъчно задължени лица биха могли да преизчислят данъчния си резултат все още, като плануват и възможни основни интервенции до края на годината и в случай че се постанова да се направи промяна на декларираните предплатени вноски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР