Всички автомобили, преминаващи през ГКПП Маказа се дезинфекцират заради опасността

...
Всички автомобили, преминаващи през ГКПП Маказа се дезинфекцират заради опасността
Коментари Харесай

Дезинфекция срещу Африканската чума по свинете на всички коли, преминаващи през Маказа

Всички коли, преминаващи през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа " се дезинфекцират поради заплахата от разпространяването на Африканска чума по свинете, оповестиха от пресцентъра на регионалната администрация в Кърджали, където през днешния ден се е провело второто за този месец съвещание на Областната епизоотична комисия по отношение на подлата болест.

Предприети са още редица ограничения измежду които стерилизация на крайпътните зони за отдих и местата, на които туристите изхвърлят хранителни боклуци, показва Българска телеграфна агенция.

Почистват се с препарати пунктовете за боклук по републиканската пътна мрежа. Изсичат се храстите край пътните артерии, с цел да не попадат отпадъци в сервитута им.

Контролират се правите с най-интензивен трафик. Ловните дружинки наблюдават популацията на дивите свине, които са към 2 000 в целия район, са отчели по време на съвещанието членовете на Областната епизоотична комисия.

" За благополучие в региона няма промишлени свинекомплекси, а прасетата в персоналните стопанства са единици, само че би трябвало да сме оптимално бдителни и да вземем всички нужни ограничения за предварителна защита и надзор ", е коментирал регионалният шеф Никола Чанев.

Директорът на Агенцията по храните доктор Георги Грозев е предизвестил, че всеки случай на открит мъртвец на диво прасе следва да бъде докладван и проучен за съществуване на вируса.

Експерти: Ликвидирането на стопанствата вид " заден двор " ще избави промишленото свиневъдство

Ликвидирането на стопанствата вид " заден двор ", които се явяват мост сред дивата природа, където се популяризира вирусът на АЧС и промишлените свинекомплекси, е методът да се спасим от продоволствена рецесия на свинско месо. Това мнение изрази в Силистра проф.д-р Георги Георгиев, шеф на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Той, дружно със свои сътрудници взе участие в следващото съвещание на Областната епизоотична комисия по отношение на предприемането на ограничения за ограничение разпространяването на заболяването Африканска чума по свинете. По думите на доктор Георгиев е от изключителна значимост да се съблюдават ограниченията за биосигурност в огромните свинекомплекси и стопанства и да не се укрива информация.

По данни на представители на Областната дирекция по сигурност на храните, към днешна дата в област Силистра, три селища попадат в рисковите зони на огнищата на АЧС в област Русе. Село Цар Самуил, община Тутракан, попада в защитната зона на огнището и там от през вчерашния ден се прави стерилизация на входа и изхода на селото и се обезпечава 24 часово наблюдаване.

В селото няма да се евтаназират свине, защото няма такива. Другите две села - Нова Черна и Сяново, също в община Тутракан, попадат в 20 километровата следена зона, само че и там няма животни в стопанствата " заден двор ".

По данни на ОДБХ- Силистра на територията на региона към днешна дата се отглеждат 342 маркирани свине в 97 стопанства. Функционират и две огромни свинеферми в селата Попина /община Ситово/ и Ветрен/община Силистра/, където се отглеждат надлежно 17 400 и 7775 бр. свине.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР