Всички албански министри от Демократическия съюз за интеграция подадоха оставки

...
Всички албански министри от Демократическия съюз за интеграция подадоха оставки
Коментари Харесай

Проф. Светлозар Елдъров: Отношенията ни с РСМ застинаха, трябва да търсим виновни и от двете страни

Всички албански министри от " Демократическия съюз за интеграция " подадоха оставки от македонското държавно управление. Това се случва в името на приемането на конституционните промени, които публично вписват българския етнос. 
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 1151
" Това са условни оставки, които ще влязат в действие, в случай че тяхната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ одобри да впише българите в Конституцията им. Лидерът на тази партия Християн Мицкоски съобщи, че няма да го направи. От опит знаем, че не бива да се има вяра на политиците ", каза историкът проф. Светлозар Елдъров в ефира на " Денят ON AIR ".

Според него връзките ни с РСМ не претърпяват необикновен напредък.

" За две години и шест месеца светът напълно се промени. Пред очите ни става война, преминахме пандемия. Българо-македонските връзки могат да се дефинират като повече от същото. Те застинаха. Може би след две години ще приказваме за същото. Трябва да създадем цялостен разбор на последните 33 години и връзките на България и Македония, и да търсим отговорни и в двете страни. Или и двете способстваме, или не можем да се разберем. Процесът е застинал. Оставките са единствено вътрешнополитически игри. Най-важното е българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ като част от народа ", съобщи историкът.

По думите му включването на българите в Конституцията няма да подейства като магическа пръчка.

" Като историк това за мен е парадокс. Важното е българите в Македония да получат политическа отбрана посредством вписването им в Конституцията. Това е началото на процеса ", означи гостът.

Според проф. Елдъров подобряването на връзките зависи и от двете страни.

" Зависи и от самите българи с македонско схващане - по какъв начин ще се показват измежду своите македонски сънародници. Струва ми се, че това, че бяха брандирани посредством наименованията на нововъзникнали сдружения: Ванчо Михайлов, Цар Борис III, бях сюрпризиран, че тъкмо тези имена бяха определени за българските клубове. Например, можеха да изберат името на Дамян Груев, който е основател на Вътрешната македоно-одринска организация. Има доста други революционни дейци, които могат да служат като мост за българите в Северна Македония и другите, които са се определили по собствен метод ", безапелационен е той.

Проф. Елдъров счита, че на Балканите има доста рискова тектонична политическа зона.

" Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово, РСМ, която при зла предумисъл и средства някой може да засилва. Имам поради Русия, тъй като тя надали ще пропусне този случай ", сподели той в ефира на Bulgaria ON AIR.

В края на диалога историкът отговори и на въпроса за какво македонците ненавиждат българите.

" Тези илюзии, които българите имаха, няма по какъв начин да не се трансфорат в противоположното възприятие при толкоз доста премеждия в историята ", разяснява той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР