Всички 141 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград

...
Всички 141 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград
Коментари Харесай

Съдът назначи три експертизи за вота в Благоевград

Всички 141 секционни изборни комисии на територията на община Благоевград ще бъдат проверявани, оповестиха от Административния съд в региона.

Инспекциите са наложени след оборване истинността на наличието в протоколите на секциите, както на протокола на Общинската изборна комисия (ОИК) - Благоевград, с данните, мотивиращи оспореното решение на ОИК. С последния бяха оповестени резултатите от гласуването на кмет на общината при извършения на 5 ноември втори тур на изборите за кмет. След провеждането навън съвещание съдът назначи две съдебно-математически експертизи и съдебно-техническа експертиза на изборните бумаги в посочени от жалбоподателя 64 секционни изборни комисии на територията на община Благоевград.

Експертизите следва да дадат отговори дали в посочените секции е гласувано с машина, има ли щемпел на гърба на всички разпечатки от електронно гласоподаване и какво е разпределението сред бюлетините с отразен избор за двамата претенденти при извършения втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

Съдебно-техническа експертиза ще изясни дали са отпечатвани разписки от машините преди началото и след оповестения завършек на изборния ден.

Наред с това съдът разпореди и съдебно-математическа експертиза , която да ревизира правилни ли са данните в протоколите за брой дали своят вот посредством наново броене на положените подписи в изборните описи, дописаните под линия гласоподаватели, както и описите с придружители.
 Илко Стоянов апелира резултата от изборите за кмет в Благоевград
Илко Стоянов апелира резултата от изборите за кмет в Благоевград

Той има подозрение в отчитането на машинния избор

Административното дело в формирано по тъжба на самостоятелния претендент за кмет на община Благоевград Илко Стоянов . На конференция Стоянов, който бе отпред на общината от 2021 година и се кандидатира за втори мандат, сподели, че жалбата му не е ориентирана към спечелилия вота на жителите, а е с искане да се ревизира изборният развой и отразяването на избора на благоевградчани.

Следващото съвещание на делото е планувано за 7 декември от 14:30 часа . Тогава ще бъдат позволени четирима очевидци на жалбоподателя, допълват от съда.

Припомняме, че тъжба за провеждането на локалните избори в Благоевград беше подадена и от кандидатът за общински консултант от ПП-ДБ Антония Сивикова по отношение на избора на общински съветници. Тя упорства вотът да се разгласи за нереален поради всеобщо сбърканите протоколи на секционните комисии.  В нея се желае напълно анулация на съответното решение на Общинската изборна комисия, с което е разгласен съставът на Общинския съвет в Благоевград.

Като претекст за оборване на резултата жалбоподателката показва обществено оповестената от ОИК информация, че 75% от протоколите на СИК са били сбъркани , което е довело до " осъществена неправилна преценка на действителните и недействителните гласове, както и погрешно и незаконосъобразно отчитане на преференциалния избор ".

 С недействителни бюлетини. 
 Досегашният кмет на Благоевград отива на балотаж с претендента на ПП/ДБ
Досегашният кмет на Благоевград отива на балотаж с претендента на ПП/ДБ

Водеща роля в Общинския съвет завоюват от Вътрешна македонска революционна организация - Разузнавателна служба на ФРГ (Български гласъ) с 12.74%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР