Всеобщото мнение на специалисти и оценители е, че София е

...
Всеобщото мнение на специалисти и оценители е, че София е
Коментари Харесай

София организира среща на евростолиците на спорта

Всеобщото мнение на експерти и оценители е, че София е била най-иновативната и измежду най-успешните във към този момент близо 20-годишната история на плана, оповестиха от пресслужбата на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Наред с това в Брюксел бе оповестено, че се планува идната година българската столица да бъде хазаин на среща на всички досегашни европейски столици на спорта, които за първи път ще се съберат в подобен състав за обмяна на опит и положителни практики.

Същевременно Варна заслужи купата „ Европейски град на спорта за 2019 година “, а Албена към този момент е първият в историята „Европейски курорт на спорта“. Това стана ясно по време на годишната Церемония на Асоциацията на Европейските градове и столици на спорта ACES Europe, която се състоя в залата на Европарламента в белгийската столица.

„ С наслаждение установяваме, че българската столица е от най-активните, поредни и новаторски измежду международно известните градове, заслужили до момента това самопризнание. Представители на последващи столици на спорта към този момент даже споделиха, че са обезпокоени от равнището, което ще остави след себе си София. Вие бяхте отличници с една извънредно сполучлива акция в интерес на жителите на вашия античен и хубав град “ – сподели Джан Франческо Лупатели, създател и президент на ACES Europe.

„ Заради отличните резултати ACES Europe взе решение да разгласи София за непрекъснат притежател на купата, което се случва за първи път в историята. Също вследствие на положителните индикатори и без казус е определянето на Йорданка Фандъкова за почетен президент на Асоциацията през идната година “ – сподели още Лупатели на спонтанна конференция за българските медии през днешния ден. Италианецът напомни, че основаната в Брюксел Асоциация е определила члена на Управителния ръб Анатоли Илиев за техен координатор за Балканите, а българската столица – за водеща активността на самодейността в целия район.

На Церемонията в Брюксел представителите на София връчиха като алегорична щафета на екипа на Будапеща знамето за идната Европейска столица на спорта – през 2019 година Всички в залата дълго приветстваха представителите на София с признателност за всичко, направено по самодейността през последните 4 години. След Будапеща, през 2020 година – Евростолица на спорта ще е Малага, през 2021 година – Лисабон и през 2022 година – Хага.

София бе избрана за „Европейска столица на спорта за 2018 г.“ преди четири години, като решението бе оповестено от Оценителната комисия на организацията ACES Europе с претекстовете, че „ градът е добър образец за спорт за всички, като инструмент за възстановяване на здравословния метод на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на самодейността. “ С избора си София се подреди до градове, които през миналото столетие са потвърдили приноса си към развиването на голям брой спортове с провеждането на стотици национални и международни шампионати и фестивали на територията на тези градове.

През трите години на подготовка и през самата 2018-та година екипът на „София – Европейска столица на спорта“ провежда над 460 събития – фестивали, спортни празници, надпревари и шампионати, плюс още близо 200 съпътстващи. Инициирани бяха редица инфраструктурни планове и бе разгърната огромна осведомителна акция. Направени бяха презентации във водещите академични и образователни центрове, в интензивностите се включиха десетки федерации, подкрепени бяха неправителствени организации и общности по обособени спортове и дисциплини. „София ‘2018“ възвърне част от ученическите шампионати, от градските шампионати, даде нов живот и надгради емблематични за града прояви, инициира десетки нови спортни надпревари и фестивали. Многообразните събития дадоха опция за спорт и деен живот на разнообразни обществени и възрастови групи – от 3-/4-годишни малчугани до хората от третата възраст, както и от деца в риск и деца на бежанци до хора в неравностойно състояние и други

Наред с това, Столичната община стартира поддръжка на детско-юношеските школи и спортните клубове в столицата (за тази година сумата е 800 000 лева.), стартиран бе и към този момент е в ход план за построяването на 6 нови спортни зали в дворовете на учебните заведения по регионите. Междувременно бе оценено положението на Витоша за планината да бъде налична за всеки за туризъм, спорт и дейна отмора.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР