Всеобщото мнение е, че котките не се привързват към стопаните

...
Всеобщото мнение е, че котките не се привързват към стопаните
Коментари Харесай

Вярно ли е, че котките не се привързват към стопаните си?

Всеобщото мнение е, че котките не се привързват към стопаните си, а единствено към дома, който населяват. Това е, тъй като са териториални животни и наблюдават собствен периметър в дивата природа.

Друго всеобщо схващане е, че те не се поддават на дресировка, защото не са селектирани да извършват заповеди. Смята се, че еволюцията им в това отношение е много по-назад от кучешката и котаците са по-близо до дивите си родственици, в сравнение с кучето.

Това в действителност не е правилно. Нашите мъркащи питомци не демонстрират възприятията си красноречиво, само че вниманието им е концентрирано в притежателите им и те ги разграничават ясно от останалите представители на човешкия жанр. Това сочат всички научи проучвания на котешкото държание.

Едно от изследванията, отдадено на динамичността на взаимоотношенията сред котките и стопаните им, приключва с извода, че писаните обожават своите човешки родители. Независимо че не всеки път обръщат внимание на това, което хората изискват от тях. Може да наподобяват надменни и недостъпни като емоционалност, само че те имат специфична връзка с тези, които се грижат за тях.

От други проучвания е открито, че сладките писани в еволюцията си са стигнали до състояние да се държат като дребни котета с останалите членове на фамилията, в което живеят. Затова стопаните им нормално се отнасят с тях като с бебета, без значение че към този момент може да са станали възрастни човеци. Според психолозите основаването на вид връзка родител - малко дете, подсказва, че за котката вниманието на стопаните е доста значим детайл от живота им.

Проучването е извършено в домовете, където се отглеждат котките, с цел да не бъде смущавано всекидневието им. На мъркащите питомци са пускани записи с гласа на притежателя, дружно с гласовете на непознати хора. Котетата са реагирали единствено на гласа на своя човек. Те са правили разлика сред стопанина си и непознатите.

Изводите са направени вследствие на наблюдения върху държанието на котките. Те реагирали с разширение на зениците, което е сигнал за неспокойствие и възбуденост. Когато разширението на зениците не е реакция против светлина, то се предизвиква от мозъчна активност, подбудена от страстите. Освен това те насочвали главата и ушите си към източника на познатия глас.

 Котките се привързват и към дома си

Според учените тези сигнали не се улавят незабавно, тъй като са по-дискретно изразявани. Еволюционното развиване на котките ги е приучило да са по-семпли в изразяването на възприятията си. Когато са заболели, те се крият от хората. Това им е останало от живота в дивата природа. Там слабостта значи пробуждане на интереса на хищниците. Инстинктите карат болната писана да резервира философски жизнен тип, тъй като се усеща уязвима.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР