Вселенският патриарх Вартоломей връчи днес томоса за автокефалията на предстоятеля

...
Вселенският патриарх Вартоломей връчи днес томоса за автокефалията на предстоятеля
Коментари Харесай

Патриарх Вартоломей връчи томоса за автокефалията на украинския митрополит Епифаний 

Вселенският патриарх Вартоломей връчи през днешния ден томоса за автокефалията на предстоятеля на новосъздадената конструкция - Православната черква на Украйна (ПЦУ), съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Предаването на документа стана в църквата "Свети Георги " в Истанбул в наличието на украинския президент Петро Порошенко, заяви и Франс прес. След церемонията по връчването в църквата бе отслужена литургия по случая Богоявление. След нея приветствени слова произнесоха патриарх Вартоломей и митрополит Епифаний.

Пресслужбата на Вселенската патриаршия към момента не е популяризирала формалния текст на томоса за автокефалията. Текстът, който Вартоломей подписа през вчерашния ден, бе публикуван в превод на украински от посланика на Украйна в Турция. В него се отбелязва, че "правата на Вселенския трон върху екзархията в Украйна и върху свещените ставропигии остават непроменени ", а всички "значителни въпроси " на ПЦУ би трябвало да се вземат решение през Константинопол (Истанбул).

Освен това, съгласно този текст, автокефалията на ПЦУ се лимитира в рамките на украинската страна, тя не може да назначава епископи или да основава свои подразделения отвън рамките на Украйна, а също по този начин не може независимо да създава Свещено миро, належащо за осъществяване на богослужения, за разлика от настоящата в Украйна канонична Украинска православна черква (УПЦ), която е под върховенството на съветската патриаршия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР