Вселенският патриарх Вартоломей също отслужи трисагия в църквата Свети Георги

...
Вселенският патриарх Вартоломей също отслужи трисагия в църквата Свети Георги
Коментари Харесай

Заупокойна молитва и поклонение пред патриарх Неофит в храм Света Марина в София

Вселенският патриарх Вартоломей също отслужи трисагия в църквата " Свети Георги " в Истанбул в памет на главата на Българската православна черква
Тленните остатъци на главата на Българската православна черква патриарх бяха докарани от катафалка и положени за поклонение пред митрополитите в дребния храм " Света Марина " в двора на Софийската света митрополия.

Това е и персоналният параклис на патриарх Неофит, който бе и Софийски митрополит.

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество патриарх Неофит издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе признат с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Той бе на 78 години.

Траурен камбанен звън се носи над центъра на София, а в 12.30 часа стартира заупокойната молитва, която бива отслужена от всички митрополити - членове на Светия Синод. На службата е неразрешено наличието на миряни.

В 14 часа ще стартира съвещанието в Синодалната палата, по време на което ще бъде решено къде и по кое време ще бъде опелото на патриарх Неофит и къде той ще бъде заровен. 

Вселенският патриарх Вартоломей също отслужи тази сутрин трисагия - заупокойна молитва - за упокой на душите на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Ефкарпийския свещеник Йеротей, оповестиха от Константинополската патриаршия.

Службата бе в патриаршеския храм в Истанбул " Свети Георги ", а на нея участваха архиереите на Престола и членовете на Патриаршеския двор.

84-годишният Вартоломей I е 270-ият космополитен патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв измежду равни сред предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР