Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска

...
Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска
Коментари Харесай

Георги Милков за Македонската църква: Решението за автокефалност трябва да дойде от Сръбската православна църква

Вселенската патриаршия подвигна схизмата от Македонската православна черква - Охридска архиепископия и я призна с името " Охридска черква ". Досега тя не беше приета от никоя православна черква.

Положителното от решението е, че македонските свещенослужители ще могат да бъдат в евхаристийно служение с всички останали православни свещеници. От решението значи, че те ще могат да служат литургии със свещенослужителите на останалите православни църкви. Но тук идва гениалността на хода - от една страна вселенският патриарх смъква схизмата - т.е. дава им да служат литургии, само че не им дава томос за автокефалност - това се оставя на Сръбската православна черква, от която македонската се е отделила. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " журналистът Георги Милков - водещ на предаването " Религията през днешния ден " по Българска национална телевизия.

По думите му датата 9 май, на която пристигна решението, не е инцидентно определена.

" По принцип в никакъв случай в историята дипломатическите ходове на Византия не са били инцидентни. Действията на Вселенската патриаршия се пробват да следват най-хубавите обичаи на Византийската дипломация. Въпросът е за кого това решение е талантлив ход и какво носи това. Датата 9 май пристигна ден или два откакто сърбите оповестиха, че водят църковни договаряния с македонците в Ниш и пристигна ден преди 10 май, когато в България честваме възобновяване на българската патриаршия през 1953 г - което е планиране за тежкия път, през който българите сме минали в устояване на нашата църковна самостоятелност. И най-важно - по същото време на 9 май съветският патриарх Кирил беше на Червения площад и наблюдаваше парада ", сподели Милков.

По думите му Руската православна черква към този момент излезе с реакция - тя признава канонично единствено Сръбската православна черква. Но е доста значимо какво ще реши Сръбската православна черква. Ако в двустранен проект нищо не се получи, Вселенският патриарх може да каже, че той ще им дава томос за автокефалност.

Според Милков сега Българската православна черква прави най-мъдрото, което се прави в подобен миг - да изчака. Тя чака публично да пристигна уведомлението от Вселенския патриарх и редом ще види какви са реакциите на останалите църкви, с цел да вземе своето решение по-късно.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР