Вселенската патриаршия ще разгледа въпроса за каноничния статут на Охридската

...
Вселенската патриаршия ще разгледа въпроса за каноничния статут на Охридската
Коментари Харесай

Македонската църква се обърна към Вселенската патриаршия за статута си

Вселенската патриаршия ще прегледа въпроса за каноничния статут на Охридската архиепископия след писма от православното изповедание на Македония югозападната ни съседка, както и на премиера Зоран Заев, заяви bTV.

Македонската православна черква все още е схизматична - няма публично самопризнание за нейната легитимност след отделянето й от сръбската патриаршия.

Около подписването на Договора за добросъседство македонските духовници показаха предпочитание Българската православна черква да стане църква-майка, като самодейността получи огромна поддръжка у нас.

Светият Синод не се реши непосредствено на този ход, съгласно наблюдаващи - поради опасения от реакциите на останалите сестрински православни църкви. Основно отрицателните реакции пристигнаха от Русия и Сърбия. Това e и едно от вероятните пояснения за отхвърли на БПЦ да изпрати свои представители на 1000-годишнината на Охридската архиепископия.

Така се стига до изказването на Светия Синод на Вселенската патриаршия, че ще работи за статута на " разколническата черква в Скопие " и връщането й в каноничния порядък под името " Охридска архиепископия ". Според " Свободен щемпел " това значи смяна на името на архиепископията, като тя към този момент ще е Охридска и Юстинианова и няма да съдържа " Македонска " в името си.

 Македония чества 1 000 години от основаването на Охридската архиепископия
Македония чества 1 000 години от основаването на Охридската архиепископия

На честванията няма да участват български духовници

Говорителят на македонското православното изповедание Тимофей уточни пред вестник " Свободен щемпел ", че архиереите са писали на патриаршията единствено за своята самостоятелност и не знае какво тъкмо е изискал Зоран Заев. " Наясно сме, че гърците мъчно ще ни признаят под името " Македонска православна черква ", само че " Охридска архиепископия " е историческо и почтено име ", уточни той.

Европейският митрополит Пимен, да вземем за пример, е на друга позиция и счита, че името на архиепископията не би трябвало да се трансформира по политически съображения, показва македонският вестник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР