Вселената е толкова невероятно голяма и е положително затрупана с

...
Вселената е толкова невероятно голяма и е положително затрупана с
Коментари Харесай

Биосигнатурата - нов метод за търсене на живот отвъд нашата планета

Вселената е толкоз необикновено огромна и е позитивно затрупана с съвсем безконечен брой от евентуално животоподдържащи светове. И по този начин, къде тогава са всички?

В основата си това е по този начин нареченият " абсурд на Ферми " по името на фамозния италиански академик Енрико Ферми: една объркваща научна особеност, която постулира, че макар милиардите звезди в нашата вселена Млечния път - да не приказваме отвън нея - ние в никакъв случай не сме срещали признаци на напреднала извънземна цивилизация. Защо не, в действителност?

Това е един заслужен въпрос, с който генерации учени и мислители са се занимавили, откогато парадоксът беше дефиниран преди десетилетия.

Някои считат, че извънземните може да са в статус на хибернация или че нещо тайнствено пречи на тяхното развиване да се случи. Или може би просто не желаят да имат нищо общо с нас?

Парадоксът на Ферми е несъгласието сред огромната възможност за съществуването на извънземни цивилизации и неналичието на доказателства за контакт с такива цивилизации. Според някои хора, възрастта на вселената и нейната величина подсказват, че животът би трябвало да е постоянно срещан. Енрико Ферми се пита, за какво при такава огромна възможност за съществуването на голям брой извънземни цивилизации в галактиката Млечен път, не са открити никакви доказателства.

Как обаче да търсим дейно извънземен живот в необятността на космоса?

Не е лесна задача да се вглеждате в планети, отдалечени на трилиони километра, с цел да намерите улики за това дали там може да има живот, даже толкоз елементарен като микробите. Но с нови принадлежности като галактическия телескоп " Джеймс Уеб " ще можем да гледаме по-далеч и по-точно от всеки път. Сега ново изследване предлага търсенето на метан в атмосферите на екзопланетите като качествено нов метод в галактическата авантюра на извънземния живот.

Един основен метод, по който астрономите търсят доказателства за живот на друго място, е да търсят биосигнатури - химически субстанции, които демонстрират, че животът може да съществува. Например кислородът е биосигнатура, тъй като на Земята се създава от растения, фотосинтезиращи слънчева светлина. Изследователите обаче сложиха под въпрос дали кислородът в действителност е потребен като биосигнатура, тъй като може да бъде създаден от небиологични източници като атмосферни процеси на други планети.

Във всеки случай, кислородът не е идеалният химикал, който да търсите с инструмент като галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", съгласно Маги Томпсън, специалист по астрономия и астрофизика в Университета на Калифорния в Санта Круз и водещ създател на новото проучване, тъй като той ще бъде мъчно да се открие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР