Всекидневно контактувах с г-н Гешев (главния прокурор) и след внасянето

...
Всекидневно контактувах с г-н Гешев (главния прокурор) и след внасянето
Коментари Харесай

Сарафов: След предложението на ВСС Гешев ми каза, че ще подаде оставка

Всекидневно контактувах с господин Гешев (главния прокурор) и след внасянето на предлагането от шестимата членове на Висш съдебен съвет, той самият ми беше декларирал, че ще подаде оставка и ще остане редови прокурор.

Това съобщи зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов в изявление за в. " ". Думите му са в отговор на въпрос какво значат думите му към Гешев, от запис, за който се твърди, че е сред него и обвинител №1, че тече " прегрупиране ".

Става ясно, че част от изявлението е онлайн, а останалата - документално. 

" Аз точно това имах поради, че персоналните ми връзки с господин Гешев не биха се трансформирали, в случай че той не е основен, а редови прокурор ", изяснява зам.-главният прокурор.

Сарафов добави, че не взе участие в безстопанствен лагер. " Кръгът от хора, с които контактувам са родственици, сътрудници и съседи. Дори и брачната половинка ми също е магистрат. Аз обаче желая също да задам въпрос - обикновено ли е господин Гешев да прави запис на диалозите си със своите заместници и сътрудници ", пита той.
На въпрос какво се е променило след гърмежа до колата на основния прокурор, с цел да установи, че прокуратурата е навляза на политически терен, шефът на Национална следствена служба дава отговор:  " Просто попаднах в някаква кална въртележка, в която не считам, че ми е мястото. Някаква буря мина и аз, без да желая, попаднах в нея ". Зам.-главният прокурор добавя, че не знае какво би трябвало да " стори, с цел да излезе от тази серпантина на напрежение ".
Попитан по какъв начин е влезнал в тази серпантина, Сарафов повтаря, че не знае. " Не зная. Дали е инцидентно, дали предумишлено. Аз постоянно съм се стремял правилно и отговорно да работя, да съблюдавам прецизно професионалната нравственос. Работата ми е забавна, аз съм влюбен в работата си. Именно по тази причина постоянно съм странял от всякаква политика. Лошото е, че попаднах в тази кална буря ", добавя той.

Според Сарафов е неприятно, че моралът и страхът не са взаимно изключващи се, тъй като един човек може да е честен и по едно и също време с това да го е боязън.

Директорът на Национална следствена служба изяснява още, че не е можел да си разреша в публичното пространство да се пускат информации, които да петнят прокуратурата и да я слагат в срамна обстановка (след гърмежа на 1 май).

Борислав Сарафов не може да си изясни какво провокира негативизма на Гешев към него. " Вероятно кардиналните ми позиции са го засегнали по някакъв метод. Но аз и сега смятам, че в прокуратурата би трябвало да има плурализъм и независимост на мненията ", счита той.

На въпрос за какво изнася данните за въздействие по каузи, Регентската вила и други нарушавания чак в този момент, Сарафов изяснява, че е решил, че би трябвало да осветли случилото се, защото напрежението освен в прокуратурата, само че и в обществото е достигнало връхна точка.

" Фактът, че основният прокурор записва диалозите си с магистрати, политици и членове на Висш съдебен съвет за персонални цели, смятам за неприемливо, морално укоримо, противоречащо освен на всички етични правила, само че и на конституцията. Всичко, което съм описал в сигнала си, дава отговор на истината и аз чакам с интерес каква оценка ще бъде дадена на тези обстоятелства. Ерозията е муден и нескончаем развой, който господин Гешев с държанието си в последния месец форсира до невиждани размери ", прибавя Сарафов.

Според него думите на Гешев, че би трябвало да бъде изметен политическият отпадък от парламент са поръчка за политически план и кариера: " Желая му триумф, неговата политическа платформа може би ще съвпадне и с моите възгледи ".

Директорът на Национална следствена служба се надява сигналът му против Иван Гешев да бъде прегледан обективно и независимо. Той повтаря, че всичко изложено е истина, и още веднъж дублирам.

Сарафов изрично декларира, че не е и не иска да бъде претендент нито за основен прокурор, нито да извършва тази служба:

" Оставям настрани въпроса, че господин Гешев съобщи, че ще изкара мандата си до дъно. А по отношение на въпроса кой стои зад мен - уповавам се зад мен да стои фамилията ми и моите сътрудници ".

Попитан по кое време за последно е приказвал с водача на ГЕРБ Бойко Борисов или с представители на партията Сарафов изяснява, че познава незадълбочено Борисов и сигурно и не го назовава " шефе ".

Шефът на следствието добавя, че се усеща омерзен и обезчестен, тъй като фокусът през последната седмица е преместен изцяло целеустремено, като е създаден  мит  за спор " Гешев - Сарафов ", който няма нищо общо с действителността.

" Лицето Борислав Боби Сарафов, в случай че мога да употребявам израза на господин Гешев,  няма спор с Иван Гешев ", споделя той и изяснява, че спорът не е " Гешев - Сарафов ", а е сред Гешев и избрани политически субекти.

Сарафов си задавал въпроса каква е отговорността му и " мисли, че някъде е сбъркал - може би в връзката, може би в наивността си да мисли положително и да диря положителното у хората ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР