Всекидневният прием на краве мляко е свързан с по-голям риск

...
Всекидневният прием на краве мляко е свързан с по-голям риск
Коментари Харесай

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата

Всекидневният банкет на краве мляко е обвързван с по-голям риск от рак на гърдата при дамите. Това шокиращо изобретение бе оповестено още през февруари тази година в International Journal of Epidemiology от Адвентисткия център по здравни науки на университета Лома Линда. Според обявата даже релативно умерените количества прясно мляко могат да усилят риска от рак на гърдата при дамите - до 80%.
„ Консумирането на едвам 1/4 до 1/3 чаша мляко дневно е обвързвано с нараснал риск от рак на гърдата от 30%. При една чаша дневно рискът нараства до 50%, а за тези, които пият две до три чаши дневно, рискът се усилва до 70%-80%. "
Това твърди един от създателите на обявата Гари Е. Фрейзър. Диетолозите предлагат на американците от години да пият за здраве три чаши краве мляко дневно. „ Данните от това изследване демонстрират, че хората би трябвало да гледат на тази рекомендация с нараснало внимание ", сподели Фрейзър.
В продължение на 8 години са следени прецизно близо 53 000 дами в Северна Америка. Те не са имали рак при започване на проучването. Жените попълвали постоянно въпросници за храната и напитките, които използват всеки ден. Предвид са взети и честотата на хранене, демографските данни, фамилната анамнеза за рак на гърдата, физическата интензивност, потреблението на алкохол, използването на хормонални и други медикаменти, скрининг за рак на гърдата и репродуктивна и гинекологична история. 

Към края на интервала на проучване, уви, са регистрирани 1057 нови случая на рак на гърдата по време на следенето. Не са открити ясни асоциации сред соевите артикули и рака на гърдата, както и не е разпозната връзка сред онкологичното заболяване и потреблението на сирене и кисело мляко. Но съгласно обявата връзката сред използването на краве прясно мляко и заболеваемост е безапелационна. Фрейдър твърди, че рискът би намалял, в случай че дамите изберат да употребяват различни сходства на млека, създадени на растителна основа.
Според отчет на AHS-2, при веганите и вегетарианците, които не използват млечни артикули, ракът на гърдата е по-рядко срещан, в сравнение с при месоядните.

Фрейзър твърди, че вероятната причина за връзката сред рака на гърдата и кравето мляко може да е наличието на полови скотски хормони в прясното мляко. Ракът на гърдата при дамите е онкозаболяване, реагиращо на хормони. Освен това приемът на млечни и други скотски протеини в някои отчети също е обвързван с по-високи кръвни равнища на хормон - инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1), за който се счита, че предизвиква някои типове рак.
„ Кравето мляко има някои позитивни хранителни качества - напомня Фрейзър - само че те би трябвало да бъдат прецизирани по отношение на други вероятни, не толкоз потребни резултати. Това допуска незабавна нужда от спомагателни проучвания. "
Изследователите също по този начин допускат, че най-големите изгоди от соевото мляко по отношение на рака на гърдата може да не са в самата соя, а в изключването на млечните артикули.
Това не е първото изследване, което показва директна връзка сред използването на млечни артикули и покачвания риск от рак на гърдата. В изследване на случаите на рак на гърдата в 40 страни на петте континента кравето мляко се класира на второ място (след месото) в листата с храни, най-корелиращи с рака на гърдата. Кравето мляко е обвързвано и с други хормонално подвластни онкозаболявания, в това число рак на яйчниците и рак на простата. Изследователите считат, че естествените хормони, открити в кравето мляко - в това число естроген и IGF-1 - може да са причина за този нараснал риск от характерни типове рак. 

Източник 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР