Всеки втори у нас, или 40 на сто от потребителите,

...
Всеки втори у нас, или 40 на сто от потребителите,
Коментари Харесай

Всеки втори българин е енергийно беден

Всеки втори у нас, или 40 на 100 от потребителите, не могат да поддържат домовете си задоволително топли, тъй като са енергийно небогати. Това стана ясно по време на конференция за енергийната беднотия, проведена от Министерството на стопанската система.

"По този индикатор България е в най-лошата позиция в Европейския съюз, изясни Меган Ричард ", началник на дирекция в Европейската комисия.

По думите ѝ енергийна беднотия има, когато хората не съумяват да отопляват или да охлаждат домовете си и когато огромна част, повече от 10 % от приходите, отиват за заплащане на сметки за сила.

"Ще се търсят способи за понижаване на енергийната беднотия на хората посредством планове запестене на сила. Все още се работи по дефиницията за енергийна беднотия - в Швеция тя би била една, а тук ще е друга ", съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, представен от "Монитор ".

Целта на ограниченията за енергийна успеваемост е обезпечаване на по-добър стандарт на живот. Краткосрочните ограничения са директните помощи са заплащане на сметките.

"По-важни са обаче дълготрайните ограничения ориентирани към понижаване на потреблението и надлежно на сметките ", добави заместник-министърът. "България си е сложила няколко целта за дейно прилагане на силата. Един от тях е да се употребява капацитета на ВиК сдруженията да създават сами електрическата енергия, която им е нужна. Друга опция е оползотворяване на геотермалната сила - нормално си представяме горещи минерални извори, само че от Норвегия и Исландия научихме, че от води с невисоки температури може да се реализира огромна успеваемост ", добави още Станков. Заместник-министърът уточни, че ще се търси реализиране на енергийната успеваемост клас "А " на постройките.

"Това значи, че в тези здания 55 % от силата се създава от самата постройка от съоръжения по нея или наоколо до нея ", сподели заместник-министърът.

"В Европейската комисия се разисква тактика за енергиен съюз, като задачата е да има сигурност на доставките. Това е значимо и за битката с енергийната беднотия, тъй като в случай че имате единствено един източник на сила съвсем нямате избор за цената ", разясни Меган Ричард. "Функционирането на вътрешния енергиен пазар дава допустимо най-ниски цени при ясна конкуренция ", уточни тя. "Планираме 27 % от производството на сила да е от възобновими енергийни източници /ВЕИ/, само че всяка страна-членка може да си сложи по-високи цели ", сподели Меган Ричард.

"Преговорите на страната с "Ей И Ес Гълъбово " и "Контур Глобал Марица-изток 3 " за преустановяване на договорите за доставка на сила няма да приключат за три седмици, нужно е повече време ". Това заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

"Трябва да бъдем доста деликатни и договарянията да бъдат на дипломатична основа, с цел да си стигне до най-хубаво решение за потребителите ", добави той. "Преговорите се водят най-много от Министерството на финансите, където са направени документите за пресмятане на възвръщаемостта на вложенията ", сподели още Станков. Важното е, че Европейската комисия се е срещнала с метода на деяние на страната, добави Станев, без да се ангажира със период за края на договарянията.

"Българската страна е изготвила методология за пресмятане на възвръщаемостта на вложенията, която е дадена на притежателите на централите ", заяви Петьо Иванов, изп. шеф на БЕХ. "Собствениците на централите са поискали време за разбор, период за това няма, само че те са поискали да разполагат с най-малко три месеца ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР