Всеки втори грък предпочита да живее под наем, поради високите

...
Всеки втори грък предпочита да живее под наем, поради високите
Коментари Харесай

Гърците по-малко имотни, заради високи данъци

Всеки втори грък избира да живее чартърен, заради високите налози, които бяха въведени поради продължаващата към този момент 8 години рецесия. От 81.6% през 2006 година делът на притежателите на недвижимости се е намалил до 73.9% през 2018-а, сочат данните на Гръцката федерация на притежателите на парцели (POMIDA). Допитване до гърците пък демонстрира, че 49% от тях считат, че е по-изгодно през днешния ден да се живее чартърен, а 42% както преди, желаят да имат лично жилище.

Едва 20.3% от гърците са подготвени да си купят парцел през днешния ден. За съпоставяне, през 2009 година техният % е бил 53.5%. Три от всеки 10 интервюирани декларират, че са подготвени да продадат жилището си, даже на по-ниска цена, а по-късно да си наемат апартамент. Наемните равнища за последните няколко години са се намалили с близо 40%.

През 2018-а 38.3% от интервюираните декларират, че ще продължат да си заплащат налозите, а 25.4% споделят, че няма да имат тази финансова опция, защото спестяванията, които са имали, са ги изхарчили за заплащане на данъци в предходните години. 28.7% декларират, че както и до момента ще са принудени да изплащат заем. Тревожен е фактът, че 24% от тях декларират, че няма да могат да продължат да се издължават на банките през 2018-а.

Всеки втори грък предвижда, че без значение от високите налози, парцелите ще продължат да бъдат привлекателни и през идващите няколко години за задграничните вложители, изключително тези, които са ситуирани на острови и по крайбрежието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР