Всеки вход на България трябва да изглежда като ГКПП -

...
Всеки вход на България трябва да изглежда като ГКПП -
Коментари Харесай

Президентът от Смолян: Всеки вход на България трябва да изгл...

Всеки вход на България би трябвало да наподобява като Граничен контролно-пропусквателен пункт - Рудозем - Ксанти , съобщи президентът Румен Радев на среща с общественици и интелектуалци в Регионалния исторически музей в Смолян през днешния ден.

Като част от тридневната му обиколка в Родопите Румен Радев посети в събота следобяд новопостроения пункт на границата с Гърция при Рудозем.

" Прекрасен обект, направено е доста, в подготвеност е. Така би трябвало да наподобява всяка водно-изходна врата на България. Да не се срамим. Предполагам, че на други входни точки сте изпитвали това възприятие. Когато влизаш в България и виждаш една нелицеприятна картина, която нашият народ не заслужава. Това е образец и би трябвало по най-бързия метод да раздвижим и доста други входни точки с нашите съседи, тъй като би трябвало да се отворим по най-бързия метод ", сподели Радев.

Президентът съобщи, че е в деен разговор с премиера и с президента на Гърция и въпросът за по-бързото отваряне на пътя през Граничен контролно-пропусквателен пункт -Рудозем е подложен. " С премиера ще се виждаме другата седмица. И ще направя всичко допустимо, давам обещание ви, гръцката страна и тя да извърши своите задължения. И най-малко от тази точка да отпушим обмена на хора и артикули, виждам в действителност доста добра вероятност ", сподели Радев.

Той съобщи пред събралото се голям брой в залата на Регионалния исторически музей в Смолян, че родопчани могат да разчитат на неговата морална поддръжка. „ В наше време, когато за жалост, политиката, която би трябвало да развива България, стартира да работи сама за себе си, би трябвало да се вслушваме всички ние, които сме на разнообразни равнища, в гласа на хората. Това е компасът. Защото нашият народ е умен. Когато политиците ни изгубят вярната посока, той може да ги върне доста бързо. И с цел да става това без катаклизми, е значимо в точния момент да се вслушваме във вашия глас ", сподели Радев.

Държавният глава показа в словото си, че е под въздействието на срещите си с родопчани - открити, почтени, работливи хора, стъпили крепко на земята, само че стоящи високо. Хората са извисени. " Животът е по-труден, връзките са сложни, само че очевидно това е сплотявало хората тук. Тук се срещат здрав български корен, обичаи, приказвах с хора от бизнеса, които тук внедряват върхови технологии освен за България, само че и за Европа. Това е неповторимо място, където сега събира във фокус цялата тази промяна, която става в България. Но колкото и нова инфраструктура да строим за в бъдеще, не би трябвало да забравяме нашия корен и българските обичаи. Родопа планина е била духовна цитадела на българщината, и сега е такава.
Знам, че да постигнете нещо тук, би трябвало да изразходвате повече сила, да вложите повече от себе си. Може би таман на това се дължи и вашият триумф досега. Комуникациите са извънредно значими за този край, само че освен транспортната, бих добавил цифровата връзка, това е бъдещето. Енергийната съгласуваност е извънредно значима за тези производства и начинания, които се разпростират тук. Удобният достъп до надеждна, евтина сила също е значим. Да не изключваме, аз съм уверен, технологиите, които ще ни разрешават напълно различен превоз.
След 20 години тук ще има въздушен превоз, на ниска цена и комфортен. И ние би трябвало да гледаме напред, тъй като най-ценният фактор от тук нататък това ще бъде времето. Не е без значение, когато желаеме да притеглим непознати съществени вложители. Да пътуваш най-малко три часа от Пловдив до Рудозем, това е огромна загуба на най-ценен запас, на фактора времето. Трябва да мислим по-смело и занапред да сътворяваме такива предпоставки. Така че, в случай че този край се насити с информационни връзки от друг вид, аз виждам в действителност бурно развиване, тъй като пък имате тази именита планина, води, въздух, прохлада и галактическа ария, духовна връзка с Космоса ", сподели Радев.

" Основният проблем за хората е да имат добра и налична инфраструктура, положителни приходи, такива, че да живеят обикновено в нашата планина. Най-важният проблем е транспортната съгласуваност на гр. Смолян. За тази съгласуваност е нужна сериозна интервенция на страната. Виждам във вас индивидът, който ще движи идващите 5-6 години най-малко страната, доста разчитаме на Вас. Пътят Асеновград-Смолян-Рудозем- Ксанти е най-важното нещо, за което мисля, че всички би трябвало да работим ", сподели регионалният шеф Стефан Сабрутев.



Той изиска съдействието на президента посредством интернационалните му контакти за по-бързо отваряне на границата. " Надяваме се идващият програмен интервал да бъде приключена най-малко трета лента, скоростен път, който да свързва Пловдив със Смолян и да се отворим към Гърция. Защото сами се уверихте, че даже когато не е отворена още границата, се пътува мъчно. Защото когато се отвори за товарни коли пътят, ще бъде към този момент извънредно мъчно. Мисля, че това е главният приоритет за област Смолян ", сподели Сабрутев и съобщи, че е сигурен, че Радев ще бъде и идващият президент.

Сабрутев означи още, че всеки един проблем, подложен през трите дни на вниманието на президента, ще бъде разказан в детайли и ще бъде изпратен на президента.



" Неслучайно Смолян е разгласен за град на знанието, на всички матури сме в първите места. Това е резултат както от домашното образование, положителните учебни заведения, по този начин и на културата на нашите съграждани и средата, в която порастват нашите деца. В Родопите в действителност животът е по-труден, това ни прави и по-силни. Но имаме потребност и от поддръжката на страната, на институциите, с цел да може да вървим напред. Разчитаме на вашата поддръжка ", сподели кметът на Смолян Николай Мелемов.

В срещата участваха кметове на общини, интелектуалци, общественици и представители на бизнеса от района, както и представители на Има Такъв Народ отпред с Мика Зайкова.

Президентът прегледа експозициите и самичък удари чановете от внушителната колекция на музея. Преди това той участва на литургия в храм " Св. Висарион Смоленски ", където се срещна с главните ктитори - Тодор и Здравка Баткови.



За изографисването на над 3000 кв. м. във втория по величина храм в страната са нужни към 4 млн. лева, които ще се събират с дарителска акция, заяви Батков. Той съобщи, че храмът в Смолян е идея на живота на фамилията му, почнала от 2000 година Баткови са в основата на дарителски акции и на още доста други храмове в района. Заради нарасналите цени на материалите, фамилията няма да може единствено да поеме финансирането на изографисването. А поради взрива на строителство на храмове в Русия не може да се реализира първичният проект да се привлекат зографи от там.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР