Всеки в радиус от 500 м може да помогне при

...
Всеки в радиус от 500 м може да помогне при
Коментари Харесай

Мобилно приложение спасява хора в нужда

Всеки в радиус от 500 м може да помогне при случай

Снежно време, лед е сковал всичко в близост. Някой пада и съществено се ранява. Звъни на 112 и чака кола за спешна помощ от 5 минути до час. Зависи от трафика и сложността на случая. Има и различен вид - да подаде сигнал в мобилното приложение iHELP. Платформата локализира подадения сигнал и го изпраща до всички в радиус от 500 метра. Така консуматори, които употребяват приложението и се намират наоколо, виждат този сигнал и може да се притекат на помощ. Зад iHELP стоят Христо Христов и негов другар от Словения.

“Идеята е на моя сътрудник Андраж Огоревц – той е словенец и развива плана в родината си. На два пъти е щял да загуби своя брат, чакайки кола за спешна помощ повече от 40 минути. След тези обстановки стартира да мисли по какъв начин да понижи тази загуба на време. Време, което е прекомерно скъпо, когато става дума за съхраняването на живот ”, споделя Христов. Той и Огоревц се срещат в Лондон. След като схваща за концепцията на словенеца, се впечатлява от нея и плана, по тази причина взема решение, че платформата би трябвало да бъде развивана и в България.

За регистрация в приложението са нужни имейл, ключова дума и телефонен номер. Към момента потребителите са два вида. Първата група са спасители - доброволци (медицински лица, пожарникари, подготвени жители на долекарска помощ), а във втората група попадат тези, които биха употребявали iHELP при потребност от помощ. При подаване на тревога - системата локализира потърпевшия и изпраща SOS тревога до незабавните му контакти и всички консуматори, намиращи се в радиус 500 м от него. Освен това платформата е приспособена и за хора с повреден слух.

Мрежата за взаимопомощ действа от 2017 година и досега има над 3500 консуматори в България и над 32 хиляди в Европа. Освен това у нас са подготвени над 2400 индивида за оказване на първа помощ в разнообразни начинания на Христов. “Имали сме три действителни аларми, само че не се е налагало да се ползва сърдечен масаж и изкуствено дишане ”, изяснява той. В Словения приложението има близо 100% покритие и над 40 избавени живота. Освен за долекарска помощ от тази година с iHELP може да се сигнализира и при ПТП-та, кражба на автомобил, пожари и бедствия.

Миналата година Христов взе участие в реализирането и на акцията “Пазители на сърца: Мисия София ”, с която желаят да положат основите на мрежата за взаимопомощ на територията на гр. София.

“Целта ни бе 5000 родители да бъдат подготвени на долекарска помощ. Успяхме да обучим 1500 и създадем мрежа от 1800 консуматори. Уникалното на iHELP е, че не е план за избрана обществена група, а за всеки човек, имащ пулс и дишане ”, споделя той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР