Всеки учител или непедагогически специалист, който е бил в трудово

...
Всеки учител или непедагогически специалист, който е бил в трудово
Коментари Харесай

Радост за хиляди пенсионери: Вдигат пенсиите със задна дата за тези професии

Всеки преподавател или непедагогически експерт, който е бил в трудово правно отношение към 1 януари 2023 година, без значение от това, че към 1 август 2023 година е бил към този момент с прекъснато трудово правно отношение, има право да потърси погашение на полагащото му се нарастване на съображение Анекс № Д01-192/10.08.2023 година към Колективен трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение от 06.12.2022 година първо от шефовете на учебните заведения по непринуден път, а по-късно, в случай че получи отвод – по правосъден ред в границите на 3-годишната отминалост.
Увеличението по анекса се отнася за трудовото заплащане, получавано от 1 януари 2023 година до датата на преустановяване на трудовото правно отношение, написа Паритени.бг.
Това се споделя в мнение на КНСБ на въпроса дължи ли се повишен размер на трудовите хонорари на учители и непедагогически експерти, които са с прекъснати трудови контракти към подписване на Анекс № Д01-192/10.08.2023 година към Колективен трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение от 06.12.2022 година
Анексът планува нарастване на работните заплати на педагогическите експерти с 15% и на непедагогическия личен състав – съгласно с нарастването на минималната работна заплата за страната и договореностите в чл.28 на КТ.
Според КНСБ анексът към Колективен трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение от 6.12.2022 година, с който е уговорено назад деяние на клаузите на груповия трудов контракт предусещащ нарастване на работните заплати на педагогическите експерти с 15% и на непедагогическия личен състав има противоположна мощ.
Кодексът на труда тъкмо и ясно урежда момента, в който влиза в действие и работи груповият трудов контракт. Текстът на член 54, алинея 1 КТ регламентира, че груповият трудов контракт влиза в действие от деня на сключването му, доколкото в него не е уговорено друго. Правилото е, че клаузите на груповия трудов контракт работят отсега нататък, за в бъдеще, само че страните по контракта може да уговорят друго. Под „ друго “ законът има поради различен миг, друга дата, друга от датата на сключването/ подписването му, от която ще влезе в действие. И нормално тази друга дата е „ задна дата “, т.е. отпреди подписването на анекса. Той е неразделна част от подписания ОКТД от 06.12.2022 година, допълват от синдиката.
Те обръщат особено внимание, че в член 27, алинея 1 и алинея 2 на анекса категорично е записано, че страните по ОКТД се договарят за надлежно нарастване на заплатите на педагогическите експерти и на непедагогическия личен състав, считано от 01.01.2023. Именно датата 01.01.2023 година е „ другото “, което са договорили страните в Анекса към ОКТД.
КНСБ напомня, че в брой 75 на Дъждовни води от 01.09.2023 година е оповестена Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2017 година за нормиране и възнаграждение на труда. В §2 на изменящата разпоредба се съдържат промени в Приложение №3 по отношение на минималните размери на главните месечни работни заплати на педагогическите експерти. Съгласно §3, който е заключителна наредба на наредбата, изменяща Наредба № 4, наредбата влиза в действие от деня на обнародването й в „ Държавен вестник “, като се изключи § 2, който влиза в действие от 1 януари 2023 година По този метод наредбата, изменяща Наредба № 4, също придава противоположна мощ, назад деяние на нарастването на работните заплати, с изключение на цитирания нагоре анекс.
Конфедерацията намира за несъстоятелни възраженията на шефове на учебни заведения, съгласно които учителите би трябвало да бъдат в трудови правни отношения с учебните заведения към 10.08.2023, т.е. към датата на подписването на анекса, а не към датата, представена в анекса и в изменената Наредба № 4 – 01.01.2023 година Възможно е това тяхно държание да е резултат от неведение, непросветеност и така нататък по отношение на особеностите на деяние на КТД при положение на противоположна мощ, само че ние не бихме могли да допуснем ощетяване на нашите синдикални членове.
Пенсионирани учители не са получили увеличените със задна дата заплати
КНСБ акцентира, че заради противоположното деяние на клаузите и наредбите, касаещи нарастването на работните заплати на педагогическия и непедагогическия личен състав в анекса и в Наредба № 4, всички учители и непедагогически експерти в системата на предучилищното и учебното обучение, които членуват в Синдиката на българските учители, които са с прекъснати трудови правни отношения все още на подписване на анекса, само че са били в трудово правно отношение със съответната просветителна институция към 01.01.2023 година до датата на преустановяване на трудовото си правно отношение, без значение от повода за прекратяването, имат право на контрактувания повишен размер на възнаграждението.
Конфедерацията прецизира, че увеличеният размер на възнаграждението се дължи за интервала от 01.01.2023 година, (началният момент) до датата на преустановяване на трудовия контракт на служителя (крайният момент). Именно за този интервал всеки учител/непедагогически експерт – член на СБУ, има право да потърси непринудено погашение на нараствания размер на трудовото си заплащане от просветителната институция, в която е работил. Ако доброволното погашение му бъде отказано, същият има право по правосъден ред в границите на отминалост от 3 години, според член 358, алинея 1, т. 3 от Кодекса на труда, да търси неизплатеното си трудово заплащане в контрактувания повишен размер.
КНСБ поучава всеки преподавател, надлежно непедагогически експерт, членуващ в СБУ, да се запознае със мнението на Синдиката на българските учители.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР