Всеки турски гражданин е консумирал 173 килограма плодове и 269

...
Всеки турски гражданин е консумирал 173 килограма плодове и 269
Коментари Харесай

Турците са изяли средно по 73 килограма плодове и 269 килограма зеленчуци през 2020 г.

Всеки турски жител е консумирал 173 кг плодове и 269 кг зеленчуци приблизително в Турция през 2020 година, съобщи министърът на земеделието и горите на страната Бекир Пакдемирли, оповестява в. „ Хюрриет “.

Около 14,5 милиона тона плодове и към 22,5 милиона тона зеленчуци са били употребявани като цяло в Турция, сподели Пакдемирли.

„ Сравнявайки цифрите с 83-милионното население, човек употребява 173 кг плодове и 269 кг зеленчуци за една година “, сподели Пакдемирли в отговора си на парламентарен въпрос от народен представител от опозиционната партия İYİ.

Цифрите демонстрират, че средностатистически турски жител е консумирал 474 грама плодове и 737 грама зеленчуци на ден през 2020 г.

Освен вътрешното ползване, министърът акцентира още, че Турция е на четвърто място в света по произвеждане на плодове и на пето място в производството на зеленчуци.

„ През 2020 година страната счупи връх по експорт на пресни плодове “, сподели той.

Стойността на износа доближи 2,7 милиарда $, с 21 % нарастване от миналата година, уточни министърът.

Декември предходната година записва най-високите продажби зад граница от 406 милиона $.

„ Към земеделското произвеждане ще бъдат добавени неактивни земи. Ще стартираме рехабилитация и подмладяване с овощни градини “, означи министърът в изказването.

Министерството разпространява неизползвани овощни градини за произвеждане с цялостен потенциал с стратегии за поддръжка, добави Пакдемирли.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР