Всеки трети PCR тест за коронавирус, извършван в Националната референтна

...
Всеки трети PCR тест за коронавирус, извършван в Националната референтна
Коментари Харесай

Кантарджиев: Продължаваме да убеждаваме хората да вярват в мерките

 Всеки трети PCR тест за ковид, осъществяван в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни заболявания, е позитивен. Това сподели пред БНР шефът на центъра и член на Националния действен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

" Всеки трети тест беше позитивен, тъй като ние работим материали за епиднадзора от 15 области и огромна част от лечебните заведения, които PCR диагностика в София и в тези области. Това, което можем да направляваме, е да продължаваме да убеждаваме хората да взимат противоепидемичните ограничения по значимост - те са първо маски на закрито, второ разстояние, физическа отдалеченост и трето това са ограниченията за стерилизация и хигиена ", добави проф. Тодор Кантарджиев. 

Според него и в дребните, и в огромните градове в страната всеобщо не се употребяват маски на закрито: " Доста служби и институции в страната не извършват своите отговорности. Държавните железници би трябвало да обезпечат всички да бъдат с маски, не да раздават маски, а да наблюдават дали се носят маски във влаковете, там където има чакални по гарите би трябвало това да е отговорност на БДЖ. Агенцията по сигурност на храните - маски в местата, където се продават хранителни артикули - това са магазините, маски наложително в кухните, където се подготвя храна - в заведенията за хранене, в кетъринговите компании, маски наложително, хигиена прецизна, това е работа на Българската организация по сигурност на храните. Третото нещо - общините би трябвало да наблюдават за маски на закрито във всички публични места на територията си ", акцентира проф. Кантарджиев.

Той бе безапелационен, че е належащо да не се преекспонира казуса с ковид в масмедиите, тъй като хората се умориха и не би трябвало да бъдат плашени, не би трябвало да се позволяват и най-малките следи на всеобща суматоха. " Мерките, които в този момент са в заповедта на министъра на опазването на здравето би трябвало да се съблюдават посредством увещание на хората. Който носи маска не заразява, понижава до 5% опцията да болести някого дори и да отделя огромно количество вирус. Който носи маски и е измежду хора, които са инфектирани, към три пъти понижава опцията да се болести, а когато всички носят маска на закрито вероятността да заразят пада под 1% ", акцентира специалистът.

" Препоръката е да се убеждават хората, че маските, дистанцията и ненапълно дезинфекцията са нещата, които могат да понижат разпространяването на тази зараза, с цел да може да съхраним живота на лекарите и да можем по-ефективно да пазим възрастните, хронично болните и хората с имунен недостиг ", акцентира проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР