Всеки трети от излекуваните от COVID-19 е бил диагностициран с

...
Всеки трети от излекуваните от COVID-19 е бил диагностициран с
Коментари Харесай

Проучване: Коронавируса повишава риска от депресия след преболедуване

 Всеки трети от излекуваните от COVID-19 е бил диагностициран с неврологично или психическо разстройство до шест месеца след възобновяване си, сочи изследване измежду над 230 000 души.

Учените сигнализират, че пандемията може да докара до вълна от психологични и неврологични проблеми измежду хората, прекарали заболяването. За тези, които са били признати в болница или са били в реанимация, има още по-голям риск. Това евентуално се дължи както на напрежението от преболедуването, по този начин и на вируса, който има директно влияние върху мозъка, написа Би Би Си.

Британски учени са разгледали електронните медицински досиета на повече от половин милион пациенти в Съединени американски щати и възможностите им да развият едно от 14 постоянно срещани психически или неврологични положения, измежду които:

Мозъчен кръвоизлив; Удар; Паркинсон; Синдром на Гилен-Баре; Деменция;  Психоза; Честа смяна на настроението; Тревожност.

Изследователите споделят, че не е ясно по какъв начин вирусът е обвързван със положенията като непрекъсната тревога и меланхолия, само че че това са най-честите диагнози измежду 14-те разстройства, които са оценени.

Тревожността и честата смяна на настроението са най-честата диагноза измежду пациентите, прекарали ковид. Те са по-склонни да зависят от напрежението от преживяваното при по-тежко протичане на заболяването и хоспитализация, изясняват учените.

Състояния като инсулт и деменция по-скоро зависят от биологичното влияние на ковид или на реакцията на организма към инфекцията. Проучването е открило, че COVID-19 не е обвързван с нараснал риск от заболяването на Паркинсон и Синдрома на Гилен-Баре.

Учените от Оксфордския университет са сравнили група хора с ковид, с други две групи – надлежно с грип и с други респираторни инфекции. Те са заключили, че COVID-19 е обвързван повече с следващи мозъчни болести, в сравнение с другите респираторни болести. Участниците в проучването са съпоставени по пол, възраст, етническа принадлежност и здравословно положение.

" Нашите резултати демонстрират, че мозъчните болести и психиатричните разстройства са по-чести след преболедуване на COVID-19, в сравнение с след грип или други респираторни инфекции “, сподели Макс Таке, психиатър от университета в Оксфорд, който е началник на проучването.

То не е в положение да дефинира биологичните или психическите механизми с акуратност, посочи Таке пред Ройтерс, само че са нужни незабавни проучвания, с цел да бъдат те разпознати.

" Има доказателства, че вирусът навлиза в мозъка и предизвиква увреждания “, добавя професор по неврология от Оксфордския университет.

Това може да има и други непреки резултати - да вземем за пример да повлияе върху съсирването на кръвта, което може да докара до инсулти.

" Проучването удостоверява нашите съмнения, че диагнозата COVID-19 не е обвързвана единствено с дихателни проблеми, а е обвързвана и с психиатрични и неврологични “, споделя от своя страна проф. Дам Тил Уайкс от Института по психиатрия, логика на психиката и неврология към Лондонския кралски лицей.

Предишно изследване на същите откриватели предходната година откри, че 20% от оживелите от COVID-19 са били диагностицирани с психологично разстройство в границите на три месеца след излекуването си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР