Всеки стопанин на котка е имал случаи, при които е

...
Всеки стопанин на котка е имал случаи, при които е
Коментари Харесай

Защо котката се крие?

Всеки собственик на котка е имал случаи, при които е търсил безрезултатно своят мъркащ домакински питомец на всички места из къщи. А котето внезапно се е показвало от някое скришно място, където никой не би се досетил, че може да се скрие.

Пухкавите топчици доста обичат да се забавляват с игра на гоненица. Картонените кутии, торбите, скришните места под леглата, масите, в дрешниците са обичаните им места.

Защо котаците толкоз обичат да се крият?

Те желаят да се усещат в сигурност

Писаните изпитват потребност да бъдат в затворени по-малки пространства, тъй като се нуждаят от отбрана и сигурност. Скриването е обикновено държание при мяукащите животни и не е притеснително. Все отново, в случай че това зачести и стане извънредно, може да е симптом за болест, стрес, нерешителност или композиция от трите.

Ако домашния любим стартира да се крие по-често, би трябвало да се ревизира дали се храни, пие вода и върви до тоалетна обикновено.. Котките могат да се крият повече, в случай че не се усещат добре, тъй че всяка болежка или дискомфорт, които изпитват, могат да се проследят в техните хранителни и хигиенични привички.

 Котка

Обикновено мъркащите пухчовци не се крият поради заболяването, а по-скоро става въпрос за естествена линия на характера им. Това постанова обаче посещаване при ветеринарния експерт. При липса на медицински проблем, стресът или поведенческо положение може да са причина за криенето на котката.

Безпокойство поради външни аргументи

Котките се стресират от измененията в околната среда. Събития като пренасяне в нов дом, нови хора или домашни любимци в дома, или даже просто пренареждане на мебели, могат да ги разтревожат. При взимане на втори домакински любим или друга котка, е изцяло допустимо едното животинче да тормози другото. Съответно обезпокоеният домакински любим ще потърси леговище на затънтено място.

Друга допустима причина за необикновеното криене, са новите звуци. Ако внезапно до постройката стартират да строят друга или се прави ремонт наоколо, това ще бъде колкото неприятно и за мъркащия другар вкъщи, тъй че може да се крие от боязън.

Как да реагираме, когато котката се крие?

С успокояваща храна

 Котката все се крие

В случай че котето се опасява прекалено много, допустимо решение е да приема медикаменти срещу тревога или храни, съдържащи успокояващи съставки. Това става след наложителна консултация с ветеринарния си доктор.

С обезпечаване на безвредно укритие

Ако няма някакъв проблем и котката просто обича да се крие повече, то би трябвало да се обезпечат места за това. По този метод няма да се крие в рискови зони като пералнята, сушилнята или зад уредите. Добра концепция са спомагателните лавици, котешките дървета, които си имат къщурка или картонена кутия. Дори и котешката клетка за превозване може да е чудно леговище. Ако в нея има одеяло или играчки, нищо не пречи тя да се трансформира в леговище.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР