Всеки сигнал за изборно нарушение ще бъде проверен. Това заяви

...
Всеки сигнал за изборно нарушение ще бъде проверен. Това заяви
Коментари Харесай

Окръжният прокурор на Варна пред проф. Андреева: Всеки сигнал за изборно нарушение ще бъде проверен

Всеки сигнал за изборно нарушаване ще бъде тестван. Това съобщи окръжниятпрокурор на Варна на среща, проведена от регионалния шеф проф. Андрияна Андреева. 

Тя организира първата от поредицата работни срещи с представители на институциите, които носят отговорност за подготовката, защитата, логистиката, на дейностите за предварителна защита, попречване и противопоставяне на закононарушенията, свързани с изборите. 
На срещата участваха комисар Тихомир Тотев - шеф на РДПБЗН – Варна, комисар Атанас Михов – зам. шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи Варна, Красимир Конов – Окръжен прокурор на Варна, както и двамата заместител регионални шефове Антоанета Петрова и Огнян Рачев.
    В полемиката беше разисквана готовността на институциите за присъединяване в изборния развой и подхванатите съответни ограничения за основаване на нужната организация, за обезпечаване естественото протичане на изборите за общински съветници и кметове, планувани за 29 октомври 2023г., оповестиха от Областна администрация - Варна.
    Комисар Тотев увери, че  служителите на РДПБЗН – Варна са изцяло подготвени за идните избори. Гарантиран е нужният човешки запас за обикновено протичане на изборния развой. Изготвен е проект за подготовката. Съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи ще се прави защита на изборните пространства, а там където ще се обитават машините ще се прави взаимен оглед със чиновници на регионална администрация Варна. Осигурен е нужният брой генератори, които  ще  бъдат подсигурени при вероятно прекъсване на тока.  
Основната тежест на изборния развой се пада на органите на Министерство на вътрешните работи, напомни комисар Атанас Михов, заместител шеф на регионалната дирекция. На тези избори ще има 651- РИК, от които 642 ще бъдат стационарни и 9 ще са мобилните. През тези два дни 1250 чиновници на Министерство на вътрешните работи ще бъдат включени в изборния развой, от тях 112 са чиновници от други служби, летища, пристанища и БОП. До сегашния миг има основан щаб, както и проекти за деяние. Провеждат се регулярни срещи с институциите, основани са осведомителни листи, телефонни линии за приемане на сигнали, в това число и посредством тел. 112. Сигналите ще се оповестяват от Пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Извършва се авансово охранително проучване и предварителни инспекции на пространствата, за което се сформират протоколи. Областна администрация ще бъде включена при установяване на главните направления за напредване на колите с изборните бумаги. Съвместно с кметовете в общините се подхващат дейности за попречване на някои порочни практики за пазаруване на гласове. Основни действия за чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще бъдат защита на секциите, образуване на обходни двойки и на обособени групи от чиновници, които ще работят по сигналите за нарушавания. 
Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов увери регионалния шеф, че е основана организация за засилени наряди на територията на региона, в които ще се включат прокурори от Районна и Окръжна прокуратури. Има издадена заповед, която регламентира дейностите на институциите, които ще бъдат поръчител за съблюдаване правата на жителите. Прокуратурата ще бъде поръчител и при обезпечаване на бърза и съответна реакция за противопоставяне на закононарушенията, свързани с изборите. Със заповед се дефинира лист от прокурори, участващи в изборния развой, който ще бъде изпратен на всички институции, ангажирани с изборния развой. Сигналите за изборни нарушавания ще бъдат проверявани и оценени. Ще се правят и спомагателни инспекции, които постъпват от органите на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, от политическите сили и жителите. Окръжният прокурор увери, че няма да остане неизпитан сигнал, както за пазаруване на гласове, по този начин и за нарушавания в изборния ден. В целия избирателен развой прокуратурата ще работи в интензивно съдействие и взаимоотношение с управлението на Министерство на вътрешните работи  и ДАНС.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР