Всеки шести жител на Пловдивска област официално е преболедувал COVID-19.

...
Всеки шести жител на Пловдивска област официално е преболедувал COVID-19.
Коментари Харесай

2 години COVID: Всеки шести пловдивчанин официално преболедува вируса

Всеки шести гражданин на Пловдивска област публично е преболедувал COVID-19. Вследствие на вируса са умряли 4567 души. Поставени са общо 420 808 ваксини, 34% от популацията на региона е със приключен имунизационен цикъл. Това демонстрират данните две години след началото на пандемията.

На 8 март 2020 година COVID-19 публично пристигна и у нас, а първите открити случаи бяха в Габрово и Плевен. На 19 март заболяването стигна и до Пловдив. На брифинг началникът на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви за два доказани случая. Тогава в региона към момента нямаше профилирана лаборатория за PCR проби, тъй че пробите им бяха доказани в Стара Загора.

Още на 16 март, преди първите болни, обаче в Пловдив бе основан Медицински щаб. В него се включиха седем експерти - ръководител доктор Сийка Димчева от РЗИ и членове –директорите на Военна болница полк. доктор Ангел Гозманов, УМБАЛ “Свети Георги “ - проф. доктор Карен Джамбазов, УМБАЛ “Пловдив “- Динчо Генев, Бърза помощ- доктор Димитър Христозов, доктор Георги Кръстев –секретар на Районната лекарска гилдия и проф. Илиан Дойков, който ще съставлява частните лечебни заведения. В идващите дни в борбата с новия вирус към Инфекциозна клиника се причислиха още четири лечебни заведения, и то частни, и оттогава работят на цялостни обороти - УМБАЛ " Каспела ", УМБАЛ " Пълмед ", МБАЛ " Св. Иван Рилски ", МБАЛ " Света Каридад ". В следствие Коронавирус отделения бяха разкрити в 21 лечебни заведения в региона. Градът ни се снабди със лична лаборатория на територията на УМБАЛ „ Свети Георги”, в която да се вършат проби за ковид. Във времето такива проучвания започнаха да се работят в съвсем всички лаборатории в региона.

Последваха доста тежки месеци за всички. Страната ни мина през пет талази, претъпкани лечебни заведения, локдауни, голям брой разновидности на вируса, зелени документи и ограничавания за пътешестване, спорт, развлечения и обществени действия.

В първата половина на 2021 година преобладаващ бе Делта разновидността докара до внезапно увеличение броя на заболелите. Това рефлектира върху лечебните заведения, които се наложи да се преструктурират и да трансформират цели отделения в такива за лекуване на COVID-19. А лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари се учиха в придвижване по какъв начин да се оправят с непрекъснато изненадващия ги вирус. И признаха, че са изморени – и физически, и прочувствено.

„ Заболяването не е единствено инфекциозно. Това е заболяване на пулмолози, кардиолози, нефролози. То промени и душeвността на хората”, показа още при започване на годината шефът на Клиниката по инфекциозни заболявания към УМБАЛ „ Св. Георги” доцент Олиана Бойкинова. А през идващите месеци пандемията удостовери думите й.

Възможността имунизацията да се схване като " светлина в тунела " бе помрачена от десетки тайни теории за чипиране, изменение на ДНК, неплодородие. Дори най-рисковите групи като здравни служащи, учители и чиновници в обществени домове имаха съмнения да се ваксинират. На прага на най-тежката четвърта вълна едвам 50% от заетите в бранш Здравеопазване в Пловдивска област бяха ваксинирани против COVID-19.

Заради ниския брой имунизирани страната ни се оказа на първите места по умряли в Европа. Смъртността в България бе сравнима с годините на така наречен испански грип. Наложиха се нови локдауни, а хиляди останаха без работа и без приходи. Няколко пъти имаше митинги и служащите от най-засегнатите сектори излязоха по улиците на София, Пловдив и останалите регионални центрове. " Не ни убива вирусът, убиват ни ограниченията и неналичието на работа ", безапелационни бяха хората.

За да се облекчи работата на лечебните заведения по време на четвъртата вълна, бяха разкрити Коронавирус зони в ДКЦ-тата и медицинските центрове у нас. Там хората със подозрения за ковид бяха преглеждани и можеха да получат рецепта за безвъзмездни медикаменти.

Последната пета вълна, чийто пик бе при започване на тази година, бе напълно доминирана от разновидността Омикрон. Той се оказа много по-заразен, само че не толкоз гибелен. Пикът на новозаразените за денонощие бе 12 399 на 26 януари. За страдание обаче, вирусът не пощади и децата. Наложи се лечебните заведения да разкриват детски Коронавирус отделения, част от дребните пациенти се нуждаеха и от интензивни грижи.

Днес, две години след началото, маските и дезинфектантите към момента са неизменима част от живота ни, само че ситуацията се успокоява. Тази седмица страната излезе от тъмночервената Коронавирус зона, заболеваемостта фрапантно спада. Вчера за първи път от месеци в Пловдивска област нямаше нито един смъртен случай вследствие от ковид. Пациентите, настанени в Коронавирус отделения в страната, са под 2 700. По тази причина и управляващите показаха проект за поетапно разхлабване на ограниченията, при който до 20 март напълно ще отпадне условието за показване на зелен документ в публичните обекти – както за гости, по този начин и за личен състав. До тогава ще се прави и присъствено образование във всички висши учебни заведения, обучителни центрове и школи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР