Всеки шести българин би станал приемен родител, ако получава заплата.

...
Всеки шести българин би станал приемен родител, ако получава заплата.
Коментари Харесай

Всеки шести българин би станал приемен родител, ако получава заплата

Всеки шести българин би станал приемен родител, в случай че получава заплата. Половината (53%) от българите поддържат децата в риск да се отглеждат в приемни фамилии, а 24% са на противоположното мнение, демонстрират резултатите от национално представително допитване, осъществено от Изследователския център „ Тренд “ по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа, написа през днешния ден " Монитор ".
Одобрението е най-голямо измежду висшистите (63%). С понижаване на просветителната степен понижава и утвърждението към развъждането на деца в риск от приемни фамилии. Попитани какви са аргументите децата да се отглеждат в приемни фамилии, а не от личните си родители, максимален дял от българите (всеки шести) показват бедността или финансовите проблеми пред родните фамилии. За всеки десети от сънародниците ни казусът е в неналичието на наставнически потенциал или „ безотговорността “ на биологичните родители. Само 8% от българите регистрират, че в приемна грижа се отглеждат изоставени деца, а за 7 на 100 от българите насилието е причина за настаняването в приемни фамилии. Всеки шести българин би станал приемен родител, в случай че получава заплата и прехрана от страната за приемното дете, а две трети от сънародниците не биха станали приемни родители при каквито и да е условия.
През 2015 година подготвеност да станат приемни родители показваха двойно повече българи. Жените в по-голям дял са склонни да се ангажират с приемната грижа. Тук се регистрира разлика във връзка с обитаемото място – в селата в максимален дял са склонни да бъдат приемни родители при избраните условия.
В столицата, където живеят близо една трета от българите, едвам 5% биха станали приемни родители. Близо половината от българите (43%) не могат да преценяват дали утвърждават или не митингите против тактиката за детето, демонстрират още резултатите от националното допитване. 12 на 100 не поддържат митингите против тактиката, а 45% са „ за “ тях.
Младите на възраст 18-29 година (53%) и възрастните над 70 години (55%) в максимален дял не могат да преценяват дали утвърждават или митингите против тактиката. Живеещите в регионалните градове в най-голяма степен утвърждават митингите против тактиката за детето, демонстрират още данните от изследването. В Националната асоциация за приемна грижа членуват близо 900 приемни родители от цялата страна. Асоциацията е основана преди 10 години, с цел да поддържа децата, настанени в приемна грижа и приемните родители. Към момента приемното родителство е най-качествената опция на живота в обществен дом.
Близо 80% от настанените в приемни фамилии деца у нас са жертва на принуждение или неглижиране в фамилна среда, демонстрира статистиката на НАПГ. 2043 деца се отглеждат в приемни фамилии към края на юни, сочат данните на Агенцията за обществено подкрепяне. 1863 от тях са здрави деца, а 180 са с увреждания. Най-много деца напущат приемните фамилии, тъй като биват осиновени, не са малко и децата, които се връщат в родните си фамилии след престоя в приемно семейство.
Приемното семейство е краткотрайна опция, като децата отиват в приемни фамилии след решение на съда. Преди да бъдат отглеждани в приемна грижа, обществените служби търсят благоприятни условия за малчуганите да се погрижат техните родственици – баби, дядовци, лели, чичовци или други възрастни, с които децата имат построена прочувствена връзка. Проучването е представително за пълнолетното население във възрастовата категория 18+ измежду 1008 лица при започване на юни 2019 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР