Всеки сезон има свои гастрономически специалитети. През лятото ни изкушават

...
Всеки сезон има свои гастрономически специалитети. През лятото ни изкушават
Коментари Харесай

Топлата супа бори вирусите и настинките

Всеки сезон има свои гастрономически специалитети. През лятото ни изкушават плодове, а през есента посягаме към топли супи. Бульонът затопля тялото, възстановява топлинния метаболизъм и зарежда с витамини и минерали, които са толкоз нужни на организма.

Най-често срещаните в зеленчуците, които употребяваме за супите, са витамин Е, витамин B6 и витамин А. Моркови, броколи и спанак да вземем за пример са богати навръх тези хранителни субстанции. Затова включването им в гозбата е наложително.

Ползата от супата се крие най-много в нейната лесна усвояемост от организма. Затова се употребява интензивно през интервала на настинки, оказва помощ на изтощеното от вируси тяло да се възвърне и да получи нужните витамини. Супата обаче би трябвало да е с ниско наличие на мазнини и лека, с цел да не се постанова тялото да изразходва доста сила, с цел да я всмуква, което е належащо, с цел да се опълчи на инфекциите.

Класическата пилешка чорба е потребна както за тялото, по този начин и за душата. Но по-конкретните изгоди от нея са, че подтиква работата на стомаха, панкреаса и жлъчния мехур и е потребна при продължителен панкреатит, диабет и висока киселинност. Тя има удивително деяние върху нервната система, като работи успокояващо. Също по този начин възстановява храносмилането, забавя инфекциозните процеси и разрежда храчките в бронхите.

Кремсупите пък имат благоприятен резултат върху работата на стомаха с помощта на кремообразната и нежна консистенция. Те могат да подобрят перисталтиката, контролират салдото сред сол и вода и чудесно разтоварват тялото.

Костният бульон пък съдържа обилие от хранителни субстанции, които ще са от изгода за мозъка, ставите и храносмилателната система. Костите са богати на калций, магнезий, калий, фосфор и други минерали, нужни за нашето здраве.

Чаша костен бульон преди лягане подсигурява добър нощен сън. Той съдържа глицин, който потвърдено усъвършенства качеството на съня, а калцият и магнезият в допълнение оказват помощ на тялото да се отпусне и да получи по този начин нужната отмора.

Като богат на колаген, костният бульон също способства за здравето и хубостта на кожата.

Коя чорба да изберете?

Изборът на чорба би трябвало да се основава на вашето лично здраве. Ако имате поднормено тегло или отслабен организъм, най-добре е да ядете питателни течни ястия в месен бульон и постоянно с части месо. Например домашно приготвени пилешка чорба с фиде, чорба с кюфтета или червен борш са страхотни. Полезно е да разнообразите менюто и със чорба със сьомга или пъстърва, богата на полиненаситени мастни киселини. При проблеми със стомашно-чревния тракт е по-добре да употребявате супи в некисел зеленчуков бульон, към който можете да добавите настрана сварено немазно месо. Полезно е да се поставят повече разнообразни зеленчуци и зърнени храни в такива ястия. Зеленчуковите супи са подобаващи и за тези, които желаят да отслабнат и по тази причина избират нискокалорични ястия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР