Всеки се е сблъсквал с тях – безпардонни, арогантни, с

...
Всеки се е сблъсквал с тях – безпардонни, арогантни, с
Коментари Харесай

Токсичните хора в нашия живот

Всеки се е сблъсквал с тях – безпардонни, арогантни, с отчайващо високо самочувствие без покритие и непрекъсната потребност от внимание . Хора, на които не им пука изключително за другите, и при които не можем да приказваме за обикновена емпатия.

Основно те биват три вида: нарцисист , социопат и умопобъркан . Интересно е по какъв начин качествата им се преплитат и градират, с цел да изградят един доста мрачен облик на персона, която не заслужава място във вашия живот. Ето по какъв начин да ги познаете.

Нарцисистът се отличава с грандиозно възприятие за личната си значимост. Той постоянно желае да е център на внимание и възторженостти. Често ревнува от другите и счита, че те му завиждат. Във връзките си с хората той наложително би трябвало да има персонална полза. Като цяло нарцисистът осъзнава какъв е в реалност и по какъв начин това се отразява на хората към него и действително видяно той може да се промени, само че просто не желае.

Токсичният човек употребява няколко манипулативни тактики, с цел да реализира своите цели с хората. Първата от тях е постоянното отказване или изопачаване на истината. Изрази като “Това не се е случвало, измисляш си ”, “Ти си луд/а ” постоянно участват в неговия речник. Дори да визиите солидно доказателство, той ще откри метод да се измъкне като стартира да ви упреква за напълно други ваши провинения.

Любимата му, въпреки и рядко осъзната манипулативна тактичност, е да проектира своите дефекти върху другите. Това се случва, тъй като нарцисистът отхвърля да признае даже пред себе си, че нещо не е наред в неговата персона. Така да вземем за пример, в случай че той е мъчително ревностен, доста е евентуално да ви изкарва такъв/такава при всеки комфортен случай.

При противоречие с неговата позиция по избрана тематика, нарцисистът ще ви компрометира, обърка и фрустрира до степен, в която ще се почувствате отговорни, че имате лично мнение за нещата. Той обича драмата и постоянно клони към генерализация на случая, омаловажавайки конкретиката на обстановката. Ако непосредствено кажете на нарцисист, че неговото поведение е недопустимо, той по-скоро ще се опита да избяга от казуса като ви назова прекомерно сензитивен или постоянно неудовлетворен, в сравнение с да откри решение. Все отново, най-хубавата отбрана е нападението.

Когато покажете по-силна страст или изразите друга от неговата позиция, нарцисистът ще ги одобри като ваш минус и доказателство за вашата ирационалност. Вашите мисли и страсти по отношение на неговото поведение освен ще бъдат оповестени за невалидни, само че също по този начин той ще успее да вмени във вас възприятие на виновност за това, че сте ги изразили. Нарцисистът е уверен, че знае какво мислите и чувствате, прави си изводи и работи съгласно тях без оглед на обективната истина. Едно от най-жестоките му качества е точно безпардонността за личните дейности.

Друга присъща линия на нарцисистите и социопатите е да омаловажават вашите достижения. Така, като се изключи че слагат постоянно по-висока летва, която да бъде достигната, те оправдават своето непрекъснато неодобрение от вас. Ако сте по-независими, ще кажат, че сте студени във връзката ви и не им обръщате задоволително внимание. Ако пък се измененията и ги сложите в центъра на вселената си, ще ви нарекат лепка и ще желаят от вас персонално пространство.

С една дума непрекъснато ще ви карат да печелите тяхното утвърждение без оглед на това какъв брой неуместни и спорни могат да бъдат техните аргументи за възмущение. Освен това ще насадят у вас непрекъснато възприятие на незначителност и уязвимост без значение дали успявате да им угодите или не.

Постоянното слагане на условия и претенции е коронен номер при токсичните хора. Ако не извършите това, което желаят, ще си носите следствията. Те се пробват да насадят боязън у вас при противоречие и постоянно слагат ултиматоми – по този начин ви управляват съгласно своите потребности. Въпреки това пред хората ще се показват като жертви, а вас – като агресори.

В любовта токсичните хора ще издигат вашите качества на пиадестал толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да са сигурни, че към този момент сте влюбени и имат надзор над вас. После ще стартират да ви наскърбяват и омаловажават за същите неща, които доскоро са “обожавали ” у вас. Ще ви се показват като доста благи и доста състрадателни, с цел да завоюват вашето доверие, даже ще парадират с това какъв брой са положителни и правилни, само че всичко това е тяхната маска за реализиране на задачата, която в избран миг ще падне. Затова забавете темпото и опознайте индивида добре – вярвайте повече на дейностите, в сравнение с думите.

Токсичните хора обичат да въвличат трети човек в любовните си връзки, с цел да провокират ревнивост и неустановеност у вас. По този метод те в същото време ви разсейват от тяхното лично недопустимо поведение и се показват пред вас като мечтани сътрудници. Те постоянно тестват до каква степен могат да стигнат с вас и колкото повече граници могат да преминат, толкоз повече ще желаят да преминат. С такива манипулатори би трябвало да процедирате посредством директни последици – те няма да реагират с емпатия или съчувствие на вашите терзания.

За нарцисистите и социопатите са типични честите експлоадирания , чиято съществена причина е конфликта на тяхното голямо его с действителността. Те биха основали спор от нищото, единствено и единствено с цел да ви държат в положение на психически дисбаланс. Способни са да минават внезапно от същинското си Аз във подправеното си Аз до степен, в която вие в никакъв случай не може да сте сигурни кой в реалност стои пред вас. Важна е крайната цел, а тя е надзор върху вас.

Хронична симптоматика при токсичните хора са безотговорността и импулсивността. Те постоянно злоупотребяват с алкохол и опиати като по този метод бягат от конфликта с действителността и личните си дефекти.

Нарцисистите и социопатите рядко ще потърсят помощта на експерт, защото даже да осъзнават, че те са първопричината за отрицателните събития в своя живот, те в никакъв случай няма да я признаят, а по-скоро ще обвинят различен за нея. Ето за какво всички психолози дават едно и също най-ефективно решение на казуса с токсичните хора – премахнете ги от живота си.

Инфо: http://www.highviewart.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР