Всеки пети, прекарал инфекция с коронавирус, показва късни вторични последствия

...
Всеки пети, прекарал инфекция с коронавирус, показва късни вторични последствия
Коментари Харесай

Лекар: Всеки пети, прекарал коронавирус, има увреждане на сърцето или белите дробове

 Всеки пети, прекарал зараза с ковид, демонстрира късни вторични последици - нормално увреждане на сърцето или белите дробове. Много от останалите, боледували от Ковид-19, се оплакват от бързо безсилие. Това са открили откриватели от университета в Улм.

" Проследихме 250 пациента, 20% от тях имат увреждания на вътрешни органи ", сподели основният доктор на профилираната амбулатория за вторични последици от Ковид-19 Доминик Букерт.

Миокардит и задуха

" Но и останалите пациенти не са без недоволства. При тях не е открито увреждане на органи, само че нормално те устоят по-малко на натоварвания, в сравнение с преди заболяването ", изяснява Букерт. Той споделя, че множеството пациенти, които посещават лечебницата, са на възраст сред 40 и 50 години, основно мъже.

" Всъщност тези хора са релативно здрави, нямат хронични болести ", установи основният доктор, който прибавя, че измежду пациентите обаче има и млади мъже на възраст към 20 години.  

Университетската клиника сътвори още през февруари тази амбулатория, която е и център за съвещания при така наречен пост Ковид-19 синдром. Лекарите, които работят там, се натъкват най-много на възпаления на сърдечния мускул и на последствията от такива възпаления. Сред тях са сърдечна уязвимост и прескачане на сърцето, пише DW.

" При белодробните отклонения пък следим най-много увреждания на белодробната тъкан, вследствие на което поражда злокачествена обмяна на газове ", уточни Букерт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР