Всеки път, когато имаме обществен натиск върху държавните институции във

...
Всеки път, когато имаме обществен натиск върху държавните институции във
Коментари Харесай

Богдан Милчев: МВР отчита дейността си чрез обявяване на заловени нарушители на пътя

Всеки път, когато имаме публичен напън върху държавните институции по отношение на пътнотранспортния травматизъм, те реагират, като усилват санкциите и наказванията. Обаче най-после резултатът демонстрира, че и жертвите се усилват. Това сподели шефът на Института за пътна сигурност Богдан Милчев в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Той цитира статистически данни от началото на годината, съгласно които починалите са с 13 по отношение на предходната година - 109, а тежко ранените са 305 повече. „ Тази мярка, която Министерство на вътрешните работи подхваща, е извънредно неправилно. То ще задълбочи казуса, няма да го реши. Точковата система е основана за да се влияе върху систематичните извършители, които вършат избрани тежки нарушавания. Оказва се, че за 2022 година в София са взети шофьорските книжки единствено на петима индивида поради липса на точки. Това значи, че ние имаме петима систематични извършители в София ", разяснява Милчев.

Той уточни, че Министерство на вътрешните работи няма статистика за систематичните извършители в страната. Според данни на интернационална компания систематичните извършители в България са към 20 000 души. „ Т.е. всяка година ние би трябвало да взимаме на 20 000 индивида шофьорските книжки. Това значи, че процедурата на тази точкова система е порочна. Всяка година имаш право по закон да възстановяваш по 12 точки, т.е. до момента в който обжалваш постановлението, ти си възстановяваш точките. Не е загадка, че възобновяване на точки става против 100 лв.. Това е един обаян кръг, който зарежда автошколите и корупцията ", изясни Милчев.

По думите му Министерство на вътрешните работи регистрира активността си посредством оповестяване на хванати извършители.

„ В началото на 90-те години е основана една доста тежка хранителна верига, която се зарежда от жертвите по пътищата. В нея вземат участие адвокатски адвокатски фирми, неправителствени организации, държавни чиновници и колкото повече се подвигат санкциите, толкоз повече се усилват и жертвите. Основната причина е точно корупционната среда, в която действаме, и отводът ние да се преборим с нея. Единственото решение е допускане на публичния надзор. Това значи активността на държавните институции да стане транспарантна ", съобщи още Богдан Милчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР