Всеки от нас от време на време преживява стрес. Но

...
Всеки от нас от време на време преживява стрес. Но
Коментари Харесай

Сигурни начини да се избавим от стреса

Всеки от нас понякога претърпява стрес. Но в някои случаи това може да навреди на здравето. Специалисти изясняват по какъв начин да се отървете от напрежението и да се отбраните от него.

Когато става дума за стрес, множеството хора си показват сложна обстановка в работата или в фамилията, само че това е доста по-широко разбиране. Съществуват доста фактори на стрес - както душевен, по този начин и физически. Някои от тях постоянно не осъзнаваме, даже когато водят до утежняване на здравето. Съществува и общоприетото разбиране, че стресът е нещо " мислено ", което не може да бъде измерено. Това е неточност: можете да определите равнището на хормоните на напрежението в кръвта си, което дава отговор навръх степента на стрес (независимо дали го осъзнавате или не).



Основните хормони на напрежението са адреналинът и кортизолът , които според от мозъчните импулси се създават от надбъбречните жлези и оттова попадат в кръвта. Тяхната задача е да оказват помощ на тялото в сложна обстановка, когато би трябвало да реагирате на опасност. Поради това те покачват равнищата на кръвната захар, тъй че тялото да има повече сила, както и сърдечната периодичност и кръвното налягане, тъй че да се усъвършенства кръвоснабдяването и насищането с О2 и хранителни субстанции. Те въздействат и на други физиологични процеси.

Сериозни резултати
Ако това се случва за малко и рядко, всичко е наред. Но в случай че хормоните на напрежението се отделят в кръвта съвсем непрекъснато, това е доста нездравословно за здравето.

Резултатът е хипертония, диабет, сърдечносъдови болести, астма и други алергични реакции, както и автоимунни болести. Това води и до намаляване на имунната система, което усилва склонността към инфекции и възпаления, както и към туморни болести.

Хроничният стрес води и до храносмилателни проблеми, нарушавания на съня, меланхолия, отмалялост, главоболие и болки в гърба. Често предизвиква и неплодородие. Стресът също форсира стареенето, както външно (кожата губи разтегливост, образуват се бръчки), по този начин и душевен (проблеми с паметта и концентрацията, загуба на жизненост).



Започнете с главата си
Някои от източниците на стрес са отвън вашия надзор: болест, интервенция, бракоразвод, загуба на работа, само че доста от тях сте позволили в живота си без причина.

Ароматните свещи и релаксиращите вани няма да ви оказват помощ, в случай че тактиката за битка със напрежението не стане част от метода ви на живот. Започнете от главата си: открийте стресогенните фактори и се отървете от тях.

Фактори на напрежението, от които можете да се отървете: Преумора, душевен и физически стрес. Твърде интензивни извършения и прекомерно изтощителни или рисковани извършения. Диети за понижаване на тежестта, само че също по този начин преяждане и корист с алкохол. Прекомерно фокусиране върху резултатите, бързане, перфекционизъм. Липсата на сън, на отмора и време " единствено за себе си ". Общуване с неприятни хора, спорове, ревнивост, яд. Седене пред компютъра, светлинен смог, нечист въздух, тълпи от хора, неловко пътешестване. Некомфортна среда: климатик, прекомерно изсъхнал въздух, горещо или студено.

Стратегия за битка със напрежението Не се изтощавайте с работа. По-добре е да печелите по-малко, само че да живеете по-дълго и да сте по-здрави, в сравнение с противоположното. Избягвайте всичко, което е привлекателно, само че предизвиква стрес. Например заем за първокласна отмора ще ви натовари с изплащането му. Преразгледайте целите си в живота. Ако парите и/или триумфът са преди всичко за вас, сигурно ще бъдете уплашени. Ако сте в комплицирана фамилна обстановка (домашно принуждение, непрекъснати спорове), преодолейте страха си и я променете. Отървете се от бариерите и срама, поискайте помощ, в случай че имате потребност от нея. Научете се да казвате " не ". Отхвърлете всичко, което ви изтощава, лишава ви свободното време, пречи ви да се занимавате с занимание и така нататък Правете неща, които ви карат да се чувствате спокойни, щастливи и въодушевени. Отделете време за медитация, йога и разходки. От време на време не правете нищо, не мислете за нищо, не размишлявайте върху нищо. Спете толкоз, колкото ви е нужно. Не лягайте прекомерно късно!
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР