Всеки от нас има много специална връзка с думата “любов“.

...
Всеки от нас има много специална връзка с думата “любов“.
Коментари Харесай

Каква е разликата между здравословната и … токсичната любов?

Всеки от нас има доста специфична връзка с думата “любов “. Търсим я. Отхвърляме я. Издигаме въздушни крепости към нея. Събаряме ги. Учим се да я живеем, да я одобряваме, да я показваме, да я напускаме…

Този развой непроменяемо се съпътства от редица страсти – болежка, отчаяние, обида… Истината е, че е доста елементарно да намерим любовта и е доста мъчно да се научим да я задържаме. В процеса на проба и неточност доста постоянно подценяваме, нараняваме, отхвърляме хората, които обичаме.

Така разбираме, че има обич, която ни повдига, кара ни да летим, да се усещаме добре. Тя ни дава увереността, че сме способни на всичко и можем да преминем през всевъзможни житейски условия. Безспорно това е тъй наречените сигурна или здравословна обич. В нейната прегръдка се усещаме предпазени, спокойни, сигурни, окрилени.

Но има и една друга обич, която всеки от нас е преживявал най-малко един път в живота си.

Тя е тъй наречените нездравословна или токсична обич. Не че в нея няма обич, в противен случай. Просто тя ни кара да се усещаме по противоположния метод. Губим религия в себе си. Губим фантазиите си, очакванията си. Губим късчета от себе си, а любовта ни носи страдалчество, подозрения, прочувствена болка…

Разликата сред здравословната и нездравословната обич е идеално е разказана от Кати Хууд, създател на „ One Love Foundation “ и буен преподавател в региона на взаимоотношенията.

Тя има вяра, че когато младежите се научат да вършат разликата сред връзките, които са положителни за тях и тези, които не са това ще реализира огромна разлика в техния живот и ще им спести доста премеждия, подозрения, комплициране и неприятности.

Как да разпознаем токсичната обич?
Интензивност

Токсичните връзки, съгласно Кати Хууд, постоянно стартират като здравословни връзки, само че нещо там някъде се обърква. Здравословните връзки се успокояват със времето и стават по-малко интензивни. Токсичните – тъкмо противоположното. Според Кати хууд, не е толкоз значимо по какъв начин тъкмо стартира една връзка, колкото това по какъв начин се развива тя след това.

Ако точката на шупване е доста висока няколко години след началото на връзката това може да докара до прочувствено безсилие и така нататък „ адреналинови връзки “ (зависими от хормона на напрежението адреналин), което е една от основните характерности на тъй наречените токсични взаимоотношения.

Изолация

Изолацията е един от безспорните знаци, които демонстрират, че се намирате в нездравословни връзки. Всяка интимна връзка стартира с интензивно предпочитание да прекарвате повече време един с различен. В този миг е доста елементарно е да пропуснем един от сериозните знаци, които крещят „ токсичност “.

Изолацията стартира да се случва, когато започнете да се изолирате от другарската и фамилната си среда, с цел да сте с колегата си. Така се лишавате от подкрепящата ви среда и стартирате да оформяте токсична взаимозависимост един от различен. Дали тъй като сътрудникът ви се усеща зле, когато не знае къде сте, какво вършиме, с кой говорите…

В последна сметка вие се изолирате от околните си, с цел да превърнете него в единствения ви непосредствен човек? Това сигурно е постоянно срещано и първият рисков сигнал за възможни прочувствени и физически злоупотреби в връзките.

Ревност

Докато леката ревнивост е напълно безобидна демонстрация на собственическото възприятие, рисковата й форма може да бъде рисков знак за токсичност. Ревността няма нищо общо с другия човек. Тя е демонстрация на рисково възприятие за благосъстоятелност, базова липса на доверие, мечти, че другия флиртува с други хора и/или изневерява, гневни пристъпи и заплаха от принуждение.

Чести раздели

Честите раздели и събирания, съгласно Кати Хууд, са част от тъй наречените токсични връзки. Те постоянно са съпроводени от фрустриращи борби, гневни скъсвания, горчиви думи и обезверени сдобрявания. Това своенравие и прочувствена активност са знак за нездравословни връзки, който не би трябвало да подценяваме.

Какво ни поучава Кати Хууд?

Ако вашият инстинкт ви споделя, че тази връзка не е добра за вас и ви поучава да си тръгнете СЕГА, не си заравяйте главата в пясъка. Ако вашите другари и близки ви споделят, че този сътрудник не е добър за вас и би трябвало да си тръгнете СЕГА, не се правете, че не чувате. Много елементарно е да забележим, че някой различен е в токсична връзка, тъй като не сме прочувствено забъркани. Много мъчно е да забележим, че самите ние сме в токсична връзка и е време за потегляне.

Подновете контактите си с приятелите си. Поискайте мнение, съвет, помощ извън. Ако се намирате в връзки със прочувствено и физическо принуждение, потърсете консултация с психолог или терапевт, с цел да построите проект за безвредно излизане от токсичните връзки. Това постоянно не може да стане изведнъж и лишава време. Каквото и да ви коства, потърсете помощ и направете нужните стъпки, с цел да се погрижите за себе си и да се излекувате от нанесените рани от токсините връзки.

Инфо: https://frida.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР