Всеки от нас е имал нощи, в които заспиването е

...
Всеки от нас е имал нощи, в които заспиването е
Коментари Харесай

10 храни и напитки в помощ на добрия сън

Всеки от нас е имал нощи, в които заспиването е невъзможна задача. Лежим в леглото, планираме живота си, загледани в тавана. И колкото повече задълбаваме в разнообразни тематики, които ни мъчат, толкоз повече по този начин нужният сън се отдалечава.

Невъзможността да заспим постоянно е подбудена от разнообразни фактори като стрес, приложимост на питиета, съдържащи кофеин или късна вечеря. Много хора прибягват до лекарствени средства, с цел да могат да заспят по-бързо, други пък до чаша алкохол.

Нашият съвет е преди да посегнете към таблетките, да пробвате различни начини, да вземем за пример като храната. Нека не забравяме, че самият Хипократ е споделил: „ Нека храната бъде нашето лекарство “ .

Естествено, не всяка храна е подобаващ асистент за сън. Съществуват такива като шоколада, лютото или кетчупа, които ще ви подействат енергизиращо. Освен това не пийте алкохол преди лягане, а последната си храна за деня приемайте към три часа авансово.

Според проучванията аминокиселината, наречена триптофан, оказва помощ на съня ни, тъй като при разграждането си тя продуцира серотонин, който ни кара да се усещаме добре, и мелатонин, от който ни се доспива. Ето 10 храни и питиета, които биха ви помогнали да заспите по-бързо, тъй като положителният сън ни оказва помощ да бъдем по-продуктивни и щастливи.

1. Чай

 10 храни и питиета в помощ на положителния сън

Разбира се, черният и зеленият се изключват автоматизирано. Чай от мента, лайка или липа са добър избор, а този от маточина пък оказва помощ за спокоен сън. Може да добавите и лъжица мед, само че не повече.

2. Овесена каша

Овесената каша ще увеличи равнището на кръвната захар и ще ви помогне да заспите незабавно. Освен това овесът е богат и на мелатонин.

3. Череши

 10 храни и питиета в помощ на положителния сън

Научно потвърдено е, че черешите оказват помощ за съня. Тяхната консумация покачва равнищата на хормона мелатонин, който контролира съня.

4. Бадеми

Бадемите са богати на магнезий, който спомага за здрав сън и цялостно разпределяне на мускулите през нощта. Освен това посредством бадемите организмът ни си набира протеини, които пък възстановяват равнището на кръвната захар по време на сън.

5. Млечни артикули

 10 храни и питиета в помощ на положителния сън

Сега несъмнено ще се досетите по какъв начин майка ви ви е приспивала с чаша топло мляко. Ами да – това е една от най-разпространените рецепти-сънотворно, тъй като млякото е богато на L-триптофан. Може да добавите малко мед, само че не и захар. Киселото мляко, както другите млечни артикули, обезпечава на тялото огромни количества калций, протеини, триптофан и въглехидрати.

6. Препечена филия

Въглехидратите в една препечена филия ще отключат висока доза инсулин, който ще форсира заспиването посредством освобождение на умерени дози серотонин. Тук бързо прибавяме, че препечената филия не би трябвало да бъде намазана с масло или маргарин. Може да сложите от горната страна малко сирене.

7. Банан

 10 храни и питиета в помощ на положителния сън

Бананът е са натурален асистент на съня, тъй като в тях се съдържа мелатонин и магнезии. Магнезият е натурален мускулен релаксант и е доста потребен при отмалялост или стрес.

8. Твърдо сварено яйце

Една от вероятните аргументи за безсънието е вечеря с небогати на протеини или богати на въглехидрати вечери. Добра за съня и нискокалорична храна е твърдо свареното яйце.

9. Пълнозърнести храни

 10 храни и питиета в помощ на положителния сън

Освен за закуска, пълнозърнестите храни са подобаващи и за вечеря. Поради високото си наличие на фибри, те ви дават възприятие на задоволеност през цялата нощ и успокояват нервната система. Можете да добавите към тях банан или череши.

10. Пуешко месо

Пуешкото съдържа Л-триптофан – аминокиселина, която подтиква към сън. Но не прекалявайте, тъй като триптофанът работи единствено когато стомахът не е препълнен. Може да комбинирате с малко пълнозърнест самун.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР